Сега четете
ПП-ДБ ще внесе проект на декларация във връзка със смъртта на Навални и втората годишнина от руската агресия в Украйна

ПП-ДБ ще внесе проект на декларация във връзка със смъртта на Навални и втората годишнина от руската агресия в Украйна

Парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) ще внесе проект на декларация във връзка със смъртта на Навални и наближаващата втора годишнина от руската агресия в Украйна. Това заяви в декларация от името на парламентарната група на ПП-ДБ Никола Минчев. Той допълни, че се надява Народното събрание да приеме декларацията.

„Убийството на Навални е черен ден за демокрацията, но убийството на Навални е и черен ден за самите руснаци, които изгубиха истински вдъхновител. Същевременно обаче примерът на неговата решимост остава по-силен от всякога. Навални приживе беше символ, сега е легенда, легенда, която завинаги ще бъде извън контрола на Путин“, се посочва в декларацията.

Навални беше убит от страх, в страна, в която политическият елит отглежда и култивира политическа безалтернативност, Навални беше алтернатива, както беше Борис Немцов, се посочва в текста.

В началото на текста се изтъква, че на 16 февруари се е случило това, което мнозина са смятали за неизбежно, други все пак са считали до последно за немислимо. Посочва се, че Навални е бил убит. „Той умря вследствие на години мъчителни условия като политически затворник, липса на медицински грижи, съчетани с постоянен психологически тормоз. За трите години, откакто е зад решетките, Навални прекара в наказателния изолатор повече от 300 дни. Многократно хора от екипа му предупреждаваха, че здравето му се влошава и че той може да умре в затвора. Специалното отношение на Кремъл към лидера на руската опозиция продължи повече от цяло десетилетие“, се казва в текста.

Припомня се, че в 2013 г. Навални бе осъден на пет години затвор по обвинение в присвояване на средства. Тогава хората излязоха на протест в Москва и присъдата беше смекчена на условна. В началото на 2021 г. Навални беше задържан на московското летище при пристигането си от Германия – беше осъден на затвор за нарушаване на предхождащата условна присъда, нищо че през това време беше лекуван в германска болница след умишленото отравяне в родината си. Навални беше лекуван в чужда държава, защото властите в собствената му родина Русия не просто му отказваха лечение, те всячески се опитваха да се отърват от него. Впоследствие е осъден още 19 години затвор по чисто политически обвинения, включително за създаване на екстремистка общност. Навални беше убит от страх в страна, в която политическият елит в продължение на години отглежда и култивира политическа безалтернативност, Навални беше алтернатива, заяви Никола Минчев.

Вижте и

Навални създаваше страх, че може да бъде конкуренция за властта, страх, който до последно не оставяше Путин на мира. Навални обаче завеща на сънародниците си да не се страхуват. Днес опонентите на Кремълския режим се ликвидират, се казва още в текста на декларацията.

Смъртта на Навални идва да напомни, че след ликвидиране на опозицията вътре, следва опитът да се ликвидира и съседна държава, че липсата на вътрешен коректив води до външни извращения. Путин се бори на два фронта – на външния- срещу Украинската държава, и на вътрешния -срещу собствения му народ, посочи още Никола Минчев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре