Любословие

Първото българско списание е издадено от Константин Фотинов за пръв път през 1844 г. в гр. Смирна (дн. Измир). С него е поставено началото на българския периодичен печат.

Андрей ВелчевВсичко написано остава, но всичко изказано отлита. Всички знаем, че има три неща които никога не се връщат- пропуснатите възможности, изказаните думи и времето.

Благодаря на шанса за възможността името на сайта който четете в момента да не е взето и приведено в онлайн действие.

Тази възможност няма да пропусна, както и следващите две.
Вярвам, че ще настигнем времето и ще наваксаме пропуснатото и отлетялото, по същият начин по който обоснова повечето изказани, споделени думи и слово изпълнено със значение, доказано от мерната единица за изминал период. Нека словото бъде с мен, а вие с него.

От нас ще можете да научите:

Освен Тематични рубрики сп. Любословие, създадено от Родоначалникът на периодичния печат Константин Фотинов :
1. Нравствено-религиозно съдържание – богословие;
2. Филология;
3. История, археология и география;
4. Земеделие и търговия;
5. Естествени науки – физика, химия, медицина;
6. Политика;
7. Масмедии – Журналистика/ PR;
8. Кино, театър, опера…;
9. Литература и изкуство – рецензии на книги, представяне на изложби и събития;
10. Нови технологии;

Ще можете да четете: Новините от журналисти за журналисти, Разговори с тях, интервюта с българските журналисти, комуникационни вести, PR новости, личностите от българската история, всичко за любовта към словото, културата, изкуството, театъра, политическите комуникации, новите книги, изложби и събития за българските ценности в обезценено време…

С любов към словото и читателите му,
Андрей Велчев,
Главен редактор

Да обичаш словото

Скъпи читатели,vldm

В началото на 2013-та година, с голяма радост Ви представяме онлайн изданието на списание Luboslovie.bg. То ще има за цел да продължи идеята на печатното издание на Константин Фотинов. Списание “Любословие” се издава в периода 1844-1846. Като първо периодично издание на български език, то поставя началото на българската журналистика и представлява исторически и литературен феномен с изключително значение като основоположна печатна медия в националната ни култура.

На 1 април 2013-та година, 169 години след началото на първото издание на списание „Любословие”, поставяме началото на неговото онлайн издание.

Искрено се надяваме Любословие.бг да се превърне във Вашето любимо онлайн издание. Ние винаги ще бъдем отворени за Вашите статии като автори или мнения и коментари като читатели.

С уважение,

Владислав Димитров
Зам.-главен редактор
Любословие.бг

Съвременни списания

В София

В края на 80-те години на ХХ век списание със същото име излиза като самиздат на Националната гимназия за древни езици и култури „Св. Константин Кирил – Философ“. Издава се непериодично, веднъж на няколко години. В списанието са включени творбите на ученици, учители или завършили възпитаници на гимназията. Разликата с другото списание на НГДЕК, „Humanitas“, е, че „Любословие“ е насочено към българската културна традиция, а „Humanitas“ – към класическата древност.

В Сливен

През 2007 г. е създадено ново списание с името „Любословие“, което има за цел да възкреси идеята на Константин Фотинов за „свободно“ българско литературно списание, но списвано от ученици. Издава се от литературен клуб „Любословие“, учреден в Гимназията с преподаване на западни езици „Захарий Стоянов“, Сливен.

В него се публикуват най-добрите творби на учениците: есета, анализи, коментарни текстове, литературна критика. Всеки брой е свързан с изучаваните български автори по програмата за 10, 11 и 12 клас: Добри ЧинтуловХристо БотевИван Вазов и т.н. Главен редактор на списанието е литературният критик, писателката Соня Келеведжиева, преподавател в ГПЗЕ.

Списание „Любословие“ работи активно с Община Сливен, както и с РБ „Сава Доброплодни“, читалище „Зора“ и др. През юни 2008 г. на списание „Любословие“ е присъдена наградата „Стоян Михайловски“ от националния ученически журналистически фестивал в Русе за бр. 2 („Вазовски лист“).

В Шумен

Годишно списание със същото име „Любословие“ издава и Шуменският университет.