Сега четете
Кирил Петков: Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ

Кирил Петков: Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ

Калин Стоянов беше подаден като експерт от ГЕРБ. Това каза съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия по повод номинирането на Калин Стоянов за министър на вътрешните работи.

„Да започнем оттам как този министър беше избран. Колегите от ГЕРБ като че ли забравят само преди няколко месеца какво се случи“, коментира Петков. „Номинациите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ са ясните политически лица, които знаете като бивши депутати. Започнахме с тях – Асен Василев, Андрей Цеков, Георги Гвоздейков. Зад тях ние заставаме чисто партийно на сто процента. След това решихме, че за всички други позиции, които нямаме политически номинации, ще направим експертни назначения“, обясни Петков за процеса на номинации за министри в кабинета „Денков-Габриел“.

„За МВР беше много важно този човек да не бъде политически обвързан, защото идваха местни избори и трябваше да бъде максимално неутрален“, каза Кирил Петков. По думите му и от „Продължаваме промяната – Демократична България“, и от ГЕРБ са подавани имена, които взаимно са си отказали. „След като видяхме, че Калин Стоянов е млад, политически необвързан професионалист в ГДБОП, му предложихме позицията“, заяви Кирил Петков. Попитан от кого конкретно е предложено името на Стоянов, той отговори: „Имената главно идваха от Мария Габриел и Николай Денков, от двете страни се подаваха. Доколкото си спомням или от Мария Габриел, или от Бойко Борисов, един от двамата“.

Във връзка с твърденията на министър Стоянов за вмешателство в работата му като министър от страна на Кирил Петков, съпредседателят на „Продължаваме промяната“ уточни, че последният разговор между двамата е бил в средата на август по повод смяната на директори на областни дирекции на МВР в страната. „Единственото, което му казах, е сигурен ли си, че всичките са хора, на които им се няма доверие. Защото част от тези директори направиха сравнително честни избори по времето на Бойко Рашков. Сменяш тези хора, защото не са си свършили работата или защото има нещо друго“, каза Петков. „От мен име да му се каже, този човек трябва да е нает – никога не е чувал“, допълни той.

„Оставката му не е искана от мен като Кирил Петков, оставката беше поискана от 63 депутати на „Продължавам промяната – Демократична България“. Аз я искам лично също, обаче съм не като Кирил Петков, а като цялата ни парламентарна група“, изтъкна Петков. „Как носиш отговорност като министър, когато знаеш, че ще се случи най-големият протест в държавата и започва да става голямо напрежение, като какъв отиваш на кино“, коментира той. „Преди още да се видят фактите ГЕРБ и ДПС скочиха да го бранят все едно, че е на живот и смърт от тяхна гледна точка“, каза още Петков и допълни, че започва да се съмнява, че има политическа зависимост.

Той обяви, че парламентарната група днес ще внесе предложение за анкетна комисия за събитията. „Ние му искаме оставката, а ГЕРБ и ДПС го пазят. От днес този министър е техен“, коментира Петков и обърна внимание, че всички застават зад позицията на премиера акад. Денков, която той изрази вчера. „Единственото, което ни притеснява за Калин Стоянов е, че той рязко не се разграничи от това, което се случи на протеста и че за него това беше сравнително допустимо“, посочи Кирил Петков.

Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на министерството, заяви Калин Стоянов 

По време на интервюто с Петков в студиото по телефона се включи и министър Калин Стоянов. „Срещата с Кирил Петков не е била една, бяха няколко в Министерството на вътрешните работи и това може да се провери. Освен срещите имаше и множество телефонни разговори, в които Кирил Петков се опитваше да се намесва в дейността и кадровата политика на министерството“, заяви той.

Вижте и

„Става въпрос конкретно за това кой служител на какъв ръководен пост да се сложи и съответно за това да не махам някои от директорите, които към момента изпълняваха длъжността, а аз имах намерение да ги махна“, обясни Стоянов. „Искам категорично да ви уверя, че аз съм против полицейското насилие, но съм против насилието спрямо полицаи“, подчерта министърът. „Не толерирам такова поведение, всички тези служители ще понесат своята отговорност и евентуално наказателна такава“, допълни Стоянов.

Въпроси на министъра зададе и Кирил Петков. Попитан от него срещал ли се е с други партийни лидери за разговори, Калин Стоянов отговори, че разговори с Делян Пеевски и Бойко Борисов е имал в пленарната зала и извън нея в кулоарите на парламента. „Искам да припомня на Кирил Петков, че оперативното ръководство на службите е поверено на главния секретар“, каза още вътрешният министър.

В отговор на въпрос от водещите имат ли си доверие с премиера Николай Денков, Калин Стоянов каза: „Не виждам какъв е проблемът. Ние имаме доверие. Работим, ние сме един екип, едно правителство – аз, премиерът и министрите от кабинета“.

„Разговорите с Кирил Петков приключиха, когато той явно разбра, че аз няма да се поддам на това негово влияние“, заяви министърът. „Приключиха, когато, от моя гледна точка, вие поехте отговорността за честните избори. Това е отделна тема дали се справихте добре или не“, отговори му Петков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре