Сега четете
Няма да правим компромиси със състава на МС заради ДПС

Няма да правим компромиси със състава на МС заради ДПС

Няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради ДПС при ротацията, заяви премиерът Николай Денков, който отговаря за седми път на въпроси на граждани по време на живо излъчване във Фейсбук.

Ако искаме да гласува и ДПС за това правителство, трябва да минем и през разговори с ръководството на ДПС, посочи Денков. Според него, колкото е по-широка подкрепата за правителството в парламента, толкова по-добре. Ако ДПС е готово да подкрепи състав на Министерския съвет, който ние смятаме за добър, това би било само допълнителна „екстра“, заяви Николай Денков.

Премиерът каза, че при ротацията министри ще бъдат сменяни, само ако и двамата с Мария Габриел са съгласни това да се случи. Министрите трябва да продължат работата си, за да се опитат да изпълнят това, което са започнали. Ще бъдат сменяни, само ако наистина е необходимо, това ще бъдат единични случаи, отбеляза министър-председателят. Той каза, че е важно всеки министър да бъде оценяван според работата, която е свършил. Една или друга медийна изява не може да бъде основа за смяна на министър, подчерта Денков. Той съобщи, че вече е събрал информацията, има представа кой министър как се справя и в следващите дни тази информация ще бъде споделена с Мария Габриел и с партийните лидери. „Когато ние с Мария Габриел се уточним как да изглежда модифицираният състав на Министерския съвет, отиваме при партийните лидери, за да поискаме тяхната подкрепа“, каза Денков.

За Асен Василев като втори вицепремиер министър-председателят каза, че няма промяна в договореното, то трябва да се спазва, а то е да бъде направена размяна между него и Габриел на премиерското и вицепремиерското място. В началото предлагахме втори вицепремиер да бъде Асен Василев. Тогава ГЕРБ не се съгласиха, сега виждаме, че те правят такова предложение, каза Денков. Ако държат на него, няма нищо лошо Василев да бъде втори вицепремиер, посочи премиерът и уточни, че никога не е ставало дума да бъде променена договорката за началото на ротацията.

На въпрос Никола Минчев или Атанас Атанасов трябва да бъде председател на Народното събрание, Денков каза, че той няма съмнение, че и двамата биха се справили с тази роля. Минчев вече е бил председател на парламента, Атанасов има огромен парламентарен опит, подчерта премиерът. Трябва да гледаме какви са и другите задачи, които трябва да изпълняваме като парламентарни групи и политици. Идват европейски избори, един възможен водач на листа е Никола Минчев, но ако той влезе в тази роля, тя не е съвместима с другата, посочи Николай Денков.

Вижте и

На въпрос за Атанас Атанасов премиерът каза, че трябва да продължим да търсим повече експерти, отколкото политически лица за такива позиции като конституционен съдия. Много по-добре е те да са с много по-богат опит в съдебната система и да не изглеждат силно оцветени политически, защото това се очаква от тези експерти – да бъдат политически независими и с много богат професионален опит, посочи Денков. Според него е по-добре в Конституционния съд да отиде лице, което идва от съдебните среди. „Доколкото знам има такъв, но нека мине процедурата“, каза Денков.

Премиерът каза в отговор на въпрос за президента Румен Радев, че държавният глава представя пред Конституционния съд промените за оценка и в това няма нищо лошо, това е нормално. Но той атакува не толкова правосъдната система, а ограничаването на неговите права в частта за служебното правителство, защото тези промени бяха направени така, че да се избегне възможността да има еднолично управление за дълъг период от време, заяви Денков. Той определи като скандален начина, по който президентът прави това и езика, който използва, защото по конституция президентът трябва да олицетворява единението на нацията. Той се държи като опозиционен лидер. Ако иска да използва този език, да направи партия, да спечели изборите и да променя Конституцията, каза премиерът Николай Денков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре