Сега четете
Български глас завладя приказните царства на Дисни

Български глас завладя приказните царства на Дисни

Петър Байков е театрален, филмов и озвучаващ актьор, певец, модел и инфлуенсър. Занимава се с дублаж на филми, сериали и реклами. Придобива широка популярност 3а първи път с участието си в шестия сезон на „България търси талант“, където пресъздава на живо общо над 40 различни мъжки и женски гласа. През 2020 г. създава онлайн поредицата „С гласа на Петър Байков“ в YouTube, Facebook, Instagram и TikTok, където озвучава откъси от различни филми на „Дисни“. През 2023 г. е победител в категорията „Най-добър актьор в дублажа“ на наградите „Стоян Камбарев“.

Учи в класа на Димитър Маринов работа пред камера 3а кино и научава много техники и похвати. През 2023 г. е сред първите дипломирани студенти по актьорско майсторство в Leader Class. Петър пее прекрасно. С него се свързва певицата Елица Тодорова с предложение да участва в нейния нов албум „Велико 2020″ с тяхна дуетна песен – „Росинка“. След това започва да пее в мюзикълите на Дисни. В „Мери Попинз се завръща“ изпява всички герои с 40 различни гласа.

ПЕТЪР В ДЕТСКИЯ СВЯТ

„Още от малък майка ми винаги е знаела, че аз ще бъда различен от другите. Не знам дали е заради нейното много силно окуражаване, но си знаех, че приказките са част от мен. И никога не съм се срамувал на 15-16 години да отида да гледам приказка, да си купя книга с приказки.“ В приказния свят го привлича чистотата, с която добрината винаги успява да бъде отгоре и да се извисява. „В света, 6 който живеем, детето у много хора мълчи. Толкова е млъкнало, че забелязвам озверяване. А с малко добрина човек може да постигне Всичко, което поиска. И за мен приказките са тази котва, от която имаме нужда. Дори и чрез децата си да се докосваме до тях. Приказката е така поднесена, че на един залък да я възприемем“, казва актьорът. Петър Байков завършва Търговско-банковата гимназия в София. Кандидатства кино и телевизия в Лондон, заминава и след първата година там се връща в България. „Бях на границата на Брекзит и даже те самите не знаеха с какъв статус ще Завърша, като какъв. Прибрах се и веднага се трансферирах в НБУ – актьорско майсторство но по програма „Театър“. Учих при Снежина Петрова и Цветана Манева.“ Проф. Манева му казва, че успява да пресъздаде чуждата (английската) реч на български, запазвайки българския начин на говор. „Окуражи ме и единственото, което усъвършенствах там, бе да перфекционизирам говорната техника и дикцията. Да съм съвършен пред микрофон. Защото в хубавия дублаж, синхронния, който ние не сме свикнали да чуваме в телевизията, но го има в киното, колкото по-естествено звучи речта, дори на моменти и не перфектно, толкова е по-хубаво.“

Започва да пее след участието си в риалити формата „България търси талант“, където стига до финала. Втора година студент, на сцената озвучава всички герои от „Красавицата и Звяра“ на живо. Има време само за 14 гласа. След това всяка година като студентски проект дублира по един филм. Завършвайки, изпява цял мюзикъл – „Мери Попинз се завръща“. Игралният филм с Емили Блънт е двучасов, а Петър го дублира, за да се дипломира.

За тайната на превъплъщението Петър споделя: „Не се гледам в огледало, когато снимам. Правя от образа поредица от картини във вътрешното си око, за да видя героя и да го изиграя така, както бих го изиграл пред камера, но в същото време го и дублирам и се старая да имам и синхрон във всяка фраза.
Да съчетая устните, силата на гласа, звукоизвличането, въздух, въздишка, всичко. Ставам едно с героя. Песните изискват повече подготовка, репетиции, трябва да ги науча и да ги изпея на един дъх, често и на един кадър, да се види емоцията. За мен е важно да Видя артистът как е изпял песента. Пея със затворени очи, за да чуя още по-добре емоцията.“

„СНЕЖАНКА, ВЕРСИЯТА НА ПЕТЪР БАЙКОВ“

На 1 септември Петър Байков обявява дебютния си авторски проект за „Снежанка“ (или „Снежанка, версията на Петър Байков“). Книгата, изцяло с негови илюстрации, ще бъде налична след 15 март 2024 г. в комплект с диск с филмова музика, композирана от него. Той озвучава героите в нея -Снежанка, кралицата, джуджетата. Книгата му ще бъде издадена на английски, български и френски език по целия свят.

Това е поредният му опит да полети към място, където не е бил, и да си създаде свой собствен приказен свят. Оприличава своя път на този на Уолт Дисни, защото по същия начин като Дисни като малък тази приказка и филмът по нея са го запленили. Прави компанията си и първия пълнометражен анимационен филм. Цялата гилдия го отрича и казват, че това няма да стане, хората няма да го приемат, няма да се хареса, но Дисни твори история. „Тази приказка се е доказала във времето и в нея има много храна за душата. Искам да вдъхна на децата увереността, която усещам. И моят поглед за света такъв, какъвто е, и че детето у всеки човек не изчезва и не заспива, и не бива да си отива. Снежанка не е толкова наивна, колкото хората са смятали. При нея има баланс между добрина и съзидание. Качество, което в днешно време бъркаме с наивност. Човек, колкото и да е добър, е длъжен да пази своите граници на добрина. И докъде можем да сме добри, докъде ще запазим детската си добрина. Ще вдигнем ли граници за нея и ще знаем ли кого да допускаме до нея. В същото време да бъдем и героя в една история, но да бъдем и злодея, когато се наложи. И ми се иска с това начало (ще има и други приказки по-нататък) да представя света такъв, какъвто е в момента“, споделя Байков.

Талантливият мъж няма много свободно време, но когато успее да си открадне малко, той се наслаждава на пътешествия и на различни спортове. „Старая се да живея здравословно, доколкото графикът ми го позволява. Спортувам, движа се активно всеки ден и пътувам при всяка удобна възможност. Обичам да казвам, че рисуването ми е хоби, но след „Снежанка“ и то се превърна в професия, която ми доставя удоволствие“. Освен това той обича да чете и да гледа филми. „И двете форми (книга и филм) за мен са еднакво въздействащи и пленяващи. Откъм книги, чета предимно езотерична литература, от нея черпя още повече желание да надграждам“, допълва Байков.

Вижте и

Победа
Актьорът грабна победата в категория “Дублаж” в тазгодишната селекцията за “Полет в изкуството” на Фондация „Стоян Камбарев“, основана от Деси Тенекеджиева. „Победата ми в категория „Дублаж“ като най-добър актьор в дублажа в България завърши красиво кръга, който започнах преди повече от пет години. Единствената логична стъпка след този връх е да се насоча към по-голям“, споделя той.

„Русалките H2O” – първият му дублаж
Първият професионален дублаж на талантливият Петър Байков бил сериалът „Русалките H2O“.

„Този сериал и до днес продължава да бъде все така актуален и неслучайно! Те излъчват чистота и вълшебство“, разкрива актьорът. Това било самото начало на дългия път, по който Петър все още върви смело и успешно. „Аз бях едва начален ученик, а целият екип се възхити от уменията ми и ме окуражи да преследвам актьорската кариера. Така и направих“, допълва той.

Детайли

За артиста това е едва началото на неговия творчески път с авторски проекти. „Снежанка (версията на Петър Байков)“ е само началото и поставя основите на това, което предстои. Обявяването на проекта се радва на голям отзвук и се радвам, че срещна толкова позитивна реакция от хората“, разкрива той. Петър винаги планира всички творчески работи с години напред. „В последните ми проекти – обичам да поставям деликатни, а понякога и не толкова деликатни следи в снимки и публикации в социалните мрежи за това, което предстои. Например летящата зад мен в небето Мери Попинз в публикация, месеци преди да обявя дублажа ми на всички роли в „Мери Попинз се завръща“. За мен това е начин да се свързвам по-силно с хората, които ме следват, а те от своя страна стават все по-добри да забелязват малките детайли и това ни прави част от една общност“, казва дубльорът. Той уточни, че тази есен ще запознае почитателите си с героите от книгата по време на предстояща рекламна кампания, като обещава много изненади.

Любословие по сп. Diva • 10/2023 г.стр. 146, 147

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре