Сега четете
29 април – Международен ден на балета

29 април – Международен ден на балета

Танцът е като магия, от която никой не може да избяга. И не, не просто танцът, а съвършеният танц, наречен балет. Събрало толкова нежност, грация, суета, въображение и емоция в себе си, това изкуство е меко казано изящно и несравнимо. Балетът ни въвежда в един вълшебен свят, изпълнен с мечти, младост и красота. Някъде бях прочела, че балетът е като да рисуваш картини по вода – мисля, че това сравнение описва почти идеално магията на този вид изкуство.

Още през 692 година Църквата се обявява против танца. Заклеймява го като подбуждащ греховни чувства. В последствие танцът преминава през различни етапи – от отричане до поставяне на пиедестал, в зависимост от еволюцията в нравите.

Епохата, в която всички изкуства търпят революционно развитие – това е Ренесансът. Именно тогава е поставено началото на европейския балет. Първият спектакъл датира от 1581 година – тогава това единство от пантомима, сценография, хореография и музика получава признанието, което заслужава и става едно от седемте изкуства.

29 април е обявен от Юнеско за Международен ден на балета, защото това е рождената дата на „бащата“ на балета – Жан Жорж Новер. През 1759 г. излизат неговите „Писма за танца и балетите“ и с тях се поставя теоретичната страна на балета по начина, по който се танцува и днес.

През столетията силен блясък и обогатяване балетът получава с развитието на руската класическа школа. Тя е дала на света много известни композитори, сред които се откроява Чайковски с неговите „Лебедово езеро“, „Лешникотрошачката“, „Спящата красавица“, много имена, много сцени.

Българският балет започва да се развива много по-късно. През 1928 година е поставен „Копелия“ – първата българска балетна постановка с балетмайстор Анастас Петров. Той е първият, който подготвя професионални балерини, тълкува образи от известни произведения, развива стъпки и подхожда към балета напълно професионално.

Днес балетът единство на изкуство, магия, професия и както всяка професия в изкуството има своите тъмни страни и несгоди. Скоро остро беше представен въпросът за пенсионирането на балерините и балетистите, тяхната дейност след това. Много малко хора се замислят колко кратък е техният професионален живот.

На сцената се вижда само блясъкът, красотата, изяществото, с което се разказва една история, емоция. Спокойствието и елегантността на това изкуство, съвършенството, които излъчва една балерина са повече от магия. Балетът не е само занаят, той е мечта.

Не случайно една от най-разпространените желания на малките момиченца, че и момченца, е да бъдат балерини или балетисти. Балетът сбъдва мечтата на всяка малка госпожица да бъде като принцеса на сцената. Почти всяко момиченце бленува за красивата пачка и палците. Много важно е да се знае, че балетът е изкуство и за двата пола и не е задължително условие, сексуалната ориентация на момчетата да се измени, което е един грандиозно грешен предразсъдък. Освен изкуство, той е и един от най-добрите физически занимания, които може да тренира вашето дете.

Вижте защо:

От най-ранна възраст балетът учи децата на концентрация;

Създава увереност и самочувствие;

Развива творческата страна на детето, въображението и креативността;

Вижте и

Разкрива музикалността и грациозността;

Развива по най-добрия начин двигателната култура, както и прецизните, точни, координирани движения;

Заздравява мускулатурата

Ако детето ви има желание, можете да го запишете на балет още на тригодишна възраст, макар и тези съвсем начални занимания да са по-скоро време, прекарано в игри, танци и забавления. На четири години вече могат да се поставят основите на класическия балет. Да се въвеждат стъпките, основните положения на главата, ръцете, да се заучават движенията и следването на основните „па дьо“.

Това обаче зависи изцяло от вашето дете. Най- важното и първо условие е то да осъзнае, че това, което прави е именно това, което иска. Трябва да се има предвид и факта, че балетът изисква наистина големи усилия, труд и дисциплина, ако се възприема толкова сериозно, колкото е всяко изкуство. И, разбира се, най-важното – без любов нищо не се получава. Не се ли влюбиш в балета, няма как да пожелаеш да го направиш част от живота си.

Мен лично този вид танц ме оставя безмълвна. Много се надявам, че за в бъдеще ще стават все повече тези, които по- често ще се обръщат към този вид забавление. Защото това е култура, която заслужава внимание. Затова, ако още не сте ходили на балет, помислете какво ще правите в събота вечер!

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре