Сега четете
Режат компенсации за родители на деца без забавачка

Режат компенсации за родители на деца без забавачка

Общини в столицата се опитват да избегнат плащането на компенсации за родителите, които сами обучават децата си поради липса на място в общинска детска градина, въпреки че това изплащане е предвидено в наредба на МОН. За това алармираха родители, чиито деца най-често са в частни детски градини и те разчитат сумата от държавата  поне частично да компенсира високите такси, които дават.

Вместо това обаче общинарите въвеждат допълнителни бюрократични изисквания, преди да преведат парите. При това новите изисквания се въвеждат само в отделни общини на столицата – например „Витоша“, където има най-много деца под 5-годишна възраст и най-малко общински забавачки. Наредбата на МОН предвижда отпускане на средства от държавния бюджет за частично компенсиране на разходите за отглеждане и обучение на децата, които са кандидатствали в държавни и общински градини и не са приети. Досега сумите бяха от 200 до 300 лева, а от есента трябва да са 400, въпреки че няма частна забавачка с такса под 700 лв. Дори и за тези малки суми обаче община „Витоша“ налага  от 20 септември допълнително изискване, за да изплати компенсациите за летните месеци. Тя иска да бъде представена служебна бележка от градината в кои дни точно детето я е посещавало. Иронията обаче е, че именно през летните месеци дневник на присъстващите не се води, защото не тече учебен процес. Освен това за всеки друг месец данните могат да бъдат изискани директно от МОН чрез електронните дневници, вместо родителите да бъдат наказвани с допълнителна бюрокрация, само защото държавата не е осигурила забавачки за децата им. В самата наредба на МОН никъде не пише, че парите ще се коригират на базата на посещенията на детето в частната градина. Още повече, че родителите са платили пълната такса за частната градина, все едно колко дни я посещава детето. Затова и повечето родители смятат, че изискванията са дискриминационни.

Родителите от община „Витоша“ ще подадат в понеделник жалби до общината. Те вече са изпратили писмо до МОН, но от министерството им отговарят, че това е в прерогативите на Столична община. Заместник-министър Мария Гайдарова обещава да обърне внимание на общината практиките навсякъде да бъдат уеднаквени.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре