Сега четете
Писателят Асен Сираков представи книгата си „Принцеса Натима“ пред малчугани от Сливен

Писателят Асен Сираков представи книгата си „Принцеса Натима“ пред малчугани от Сливен

С драматизация на откъс от книгата му „Принцеса Натима“ започна срещата на писателя Асен Сираков със сливенски малчугани във фоайето на Драматичен театър „Стефан Киров“. Представянето на книгата, част от четирилогията за семейно четене „Четвъртото неизвестно“, излязла от печат през м. г., е част от програмата на 24-тия Национален фестивал на детската книга в Сливен.

Организаторите приятно изненадаха и развълнуваха писателя с театрализирания диалог между героинята на приказката и Духът на отражението от езерото. „Преди време точно децата от Сливен ми поръчаха да напиша приказка за принцове и принцеси, и аз ги послушах и я написах!“, сподели Асен Сираков

„Как ми хрумна ли? Идеята дойде, когото четох биографията на Хенри VIii. Той имал 6 жени, но запознанството му с една от тях – Ана Клевска, е интересно. За пръв път я видял на портрет, нарисуван от придворния художник Ханс Холбайн Младши, била много красива и той я поискал за жена. Когато обаче я видял, щял да получи инфаркт, изобщо не я харесал, толкова се различавала от портрета! И аз обърнах историята наопаки!“, разказа писателят и допълни, че книжката разсъждава върху това как се влияем от мнението на другите за нас, как, когато се поддадем на хорските приказки и сплетни, можем да загубим себе си, за външната и вътрешната красота, за силата на любовта.

Децата зададоха десетки въпроси на писателя – от кога пише книги, как му хрумват идеи за детски книжки, коя е първата му творба, кой му е любимия герой, за колко време се пише една книга, включително и кои са му любимите цветове, числа, плодове, коя зодия е, кога е рождения му ден и др.

Вижте и

„В края на срещата малчуганите си избраха книжки и получиха автографи за спомен от автора. Асен Сираков се включи и в маратона на детските писатели по училищата в Сливен. Той гостува на четвъртокласници в СУ „П.К. Яворов“. В непринуден разговор на двора на училището малчуганите научиха повече за книжките от четирилогията „Четвъртото неизвестно“ и засипаха с въпроси своя гост. Някои от тях си избраха книжка и получиха автограф от Сираков.

Автор: Мирослав Дечев

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре