glowing-keyboard-hacker-security-620x465Не могат да ги спрат, поддържат се от чужбина

Паразитолозите бият тревога! 95% от населението на ЕС е заразено с паразити!” С подобни „новини” във фалшиви сайтове търговци пробутват чудодеен чай срещу „всички паразити”, „природни капки” срещу мигрена и пр. Измамниците имитират официални интернет страници на медии и институции, на които са публикувани измислени интервюта с лекари за мними зарази.

За схемата вече алармираха от БНТ и от здравното министерство, „Труд” се натъкна на още множество случаи, а схемата се оказа с руски произход.

Сайт с руски домейн имитира страницата на националната телевизия. На фалшивата страница епубликувано интервю на несъществуващ журналист с д-р Ангел Кунчев, представен като „главен паразитолог на ЕС”, който „обявява”, че 95% от хората имат паразити, способни да убиват. МЗ предупреди за менте на своя сайт, където е публикувано мнимо интервю с „доц. Евгени Николаев Морозов”, представен като „ръководител на Националния център по заразни и паразитни болести и специалист по молекулярна паразитология”.

Същото интервю е публикувано и в двойник на сайта на руското здравно министерство. Зад името обаче се крие реален, популярен в Русия специалист – доц. к.м.н. Евгений Морозов, директор на тамошния Институт по паразитология. На самия него също му се е налагало многократно да опровергава сензационни „информации” в интернет, включително от ефира на обществения „Первий канал”.

Проверка на „Труд” откри още множество интернет страници със сходно съдържание, имитиращи специализирани сайтове за здравна информация, където мними „д-р Василев”, „д-р Найденов” или д-р „Стратиев” препоръчват илачи. Общото между всички тях е, че препращат към търговски сайтове, на който се продава „чудодейни” продукти. С най-агресивен маркетинг е противопаразитен чай на цена 59 лв. Същият продукт със същите похвати се търгува и в руското интернет пространство.

Репортер на „Труд” направи онлайн заявка за покупка, за да се свърже-с търговеца, който не е публикувал никакви свои координати. Оператор се обади по телефона, представяйки се за фирма „Шоп онлайн”. Проверка в Търговския регистър показва, че компания с такова име не съществува. На наш въпрос техни ли са фалшивите сайтове оператор обясни, че имали „партньори”, чиито страници препращали към тяхната. Той отрече да знае за измамните практики и обеща да предаде на началника си въпросите ни, но повече не се обади.
След като МЗ сезира за случая ГДБОП, от сектора за борба с компютърните престъпления обясниха, че вече са подадени сигнали м властите в две европейски държави, тъй като фалшивият сайт на институцията се поддържа извън България.

Как да ги познаем
– Публикуват стряскащи твърдения, чиято достоверност е силно съмнителна.
– Позовават се на несъществуващи специалисти, което лесно се проверява с име и снимка в гугъл.
– Предлагат покупката на продукти с необичайно високи цени.
– Съдържат множество неработещи линкове и рекламни банери.

Източник: Труд – стр. 4
Автор: ВЛАДИМИР САВОВ