Сега четете
Световен измамник превзе бизнеса с шоколад в затвора

Световен измамник превзе бизнеса с шоколад в затвора

130516124444-bernie-madoff-interview-1024x576Бърни Медоф, известният организатор на най-голямата измамна схема в историята на САЩ, си е създал име със своя пазар на горещ шоколад в затвора, съобщава FOX News. Журналистът Стив Фишмън съобщава, че Медоф продължава да прилага своите бизнес инстинкти в затвора.

„В даден момент той превзел пазара на горещ шоколад. Той изкупил всяко пакетче Swiss Miss в столовата и ги продавал на печалба в двора на затвора. Той монополизирал горещия шоколад! Той направил така, че ако искаш дори малко, ще трябва да се свържеш с Бърни“, разказва журналистът.

Медоф, някога председател на Nasdaq, призна през 2008 г., че в продължение на десетилетия е ръководил финансова пирамида и сега излежава 150-годишна присъда в затвор в Северна Каролина.

Медоф – вълшебникът от Уолстрийт
Bernard-Madoff

На 11 декември 2010 г. двама агенти на ФБР заключиха в апартамент в Манхатън една от легендите на Уолстрийт – Бърни Медоф. Няколко часа по рано 70-годишната акула викнала синовете си Марк и Андрю и им изповядала, че семейната фирма всъщност е пирамида, в която се изпарили $ 50 милиарда. „Всичко е една голяма лъжа. Предприятието ми е класическа схема на Понци\“, покаял се Медоф-старши на отрочентата си. Двамата му синове подоно на Павлик Морозов, веднага го изпели на полицията.

Тлъсти и глупави

Вижте и

За повече от десетилетие В мрежите на Madoff Investment Securities LLC се хванали над 4000 балъци. Най-лошо е ужилен каймакът на еврейските богаташи в „Палм Бийч Кънтри клуб\“. От 300 души в елитната затворена организация, членство в която струва триста хиляди, най-малко стотина са доверили спестяванията си на „добрия стар Бърни\“. Женската еврейска организация Хадасса загуби $ 90 милиона, университетът „Йешива\“ – $ 125 млн, фондацията на Стивън Спилбърг – 12 млн., фондацията на писателя Ели Визел – 37 млн.
Изгърмяха повече от трийсет еврейски благотворителни организации, сиропиталища, училища и прочие.
В паяжината се оплетоха най-тлъстите европейски банки Barclays, HSBC – с $ 1млрд, RBS с $
360 млн., фондът Access International с $1.4 млрд, една от най-богатите испанки Алисия Копловиц – с 16 млн., Societe Generale SA с 10 млв., Aozora Bank Ltd. С 12.4 млрд., Тremont Group с $3.1 млрд., хедж-фондът Fairfield Greenwich Group – с $ 7,5 млрд., Banco Santander SA с 2.33 млрд, Bank Medici AG с $2.1 млрд., BNP Paribas SA 350 члн. евро, Fortis Bank Netherlands с 1 млрд евро, Man Group – с $ 360 млн.
Бърни Мадоф доскоро бе известен с умението си да превръща в злато всичко, до което се докосне. Статутът му на бивш президент и основател на индекса на технологичните компании на Нюйоркската борса, е бил полубожествен. Хората буквално са се биели да им вземе парите и да ги множи, а той често демонстративно е отказвал. На зарибените е изплащал годишно между 10 и 15-процентов дивидент, независимо от икономическата ситуация. Пирамидата на Медоф щеше да се разширява още известно време, ако финансовата криза не беше връхлетяла. В разгара на паническото изтегляне на капитали, клиентите на Медоф са поискали да си приберат $ 7 милиарда накуп. Та се наложи 70-годишният банкер да обяви край на шоуто.
No mercy за родата
Бърнард Медоф, чийто чар омагьосвал начаса хората, избомбил дори собственото си семейство, най-близките си приятели и съседи в Палм бийч, където живее от 1967 г. Докара до просешка тояга еврейската общност в щатите и даде храна на неонацистката пропаганда за „алчния еврейски банкер\“.
Парадоксално е, че много от индивидуалните вложители са внесли в пирамидата всичките си спестявания, до стотинка. Били са убедени, че Бърни Медоф разполага с тайна стратегия за въздействие над финансовите пазари, която неуморно умножава парите им. Един шаран отишъл при финансовия магнат и го ударил на молба Бърни да му паричките – 2 милиона зелени и да ги управлява. Старият банкер му казал: „Те, сега ще ми дадеш единият милион, и ако ти хареса как вървят нещата, после и другия\“. По-късно оня внесъл и останалия милион. Името на Бърни Медоф доскоро тежеше във финансовия свят повече от всички документи. На своя сайт той бе обявил. Във времената, в когато безлични организации са собственост да други, също толкова безлични организации, \“Bernard L Madoff Investment Securities LLC\“ ви връща в добрата стара ера на финансовия свят – името на собственика е на вратата\“.
Изповедта на Пени
Инвеститорите в „Madoff Investment Securities LLC\“ в никакъв случай не са прости ора. Сред тях са известни с алчността си брокери, водещи в света банки и инвестиционни фондове. Сред тях е и писателката Александра Пени, авторка на секснаръчници и бестселъри от рода на „Как да правим любов с мъжа\“ и главна редакторка на списание „Self\“. Малко след като разбра, че е загубила всичките си спестявания, тя написа: „Този кучи син /„ motherfucker\“/ Бърни Медоф ме изнасили финансово, ограби всичките ми спестявания\“. Пени се тъпче с успокоителни и все се тръшка, че сега ще ий се наложи да продаде къщата си в Палм Бийч, 20-годишния си Chrysler LeBaron, ще се лиши от скъпия педикюр, ще спре да се вози на таксита, ще трябва да пътува с градския транспорт и да уволни прислужничката си – колумбийката Йоланда . Купила си е карта за метрото. „Вчера направих първото си пътуване под земята от трийсет години насам\“, разказва писателката патилата си на сървайвър.
„Имам около 40 бели ризи. Помагат ми да се чувствам свежа и да се впусна в най-тежките битки в службата си. Как сега ще гладя тези ризи, когато се чувствам като селянка?\“, тъжи писателката на еротични бестселъри. Под нейната изповед един от коментари е: \“Кучко, научи се да гладиш и стига си ревала\“.
Огледалният свят на финансите
Наистина оплакванията на Александра Пени са бял кахър на фона на случилото се с френски банкер и клиент на Медоф. Тиери Магон де ла Вилхюше се натъпка с приспивателни и си преряза вените в нюйоркския офис на своята компания. Той е бил шеф на фонда „Access International Advisors\“, който изгоря с $ 1.4 млрд.в пирамидата. Според разследващите органи Ла Вилхюше е помогнал на собственичката на „L\’Oreal\“ г-жа Бетенкур да затрие в схемите на Мадоф част от 23-милиардното си наследство.
През цялото време фараонът не е вършел почти никакви операции на борсата, а просто с парите на новите инвеститори е плащал дивидентите на старите. „Madoff Securities\“ бе почитано име сред американските финансисте – лицензиран е от Комисията по борси и ценни книжа, регулаторът на финансовия пазар на САЩ. 70-гошният фараон е имал и отлични доклади от одитните компании „Прайсуотърхаус Купърс\“, KPMG, „Ърнст енд Янг\“ и „BDO International\“.
Естествено, цялата счетоводна документация на Бърни Медоф е истинска, колкото и Алиса в страната на чудесата. И сега всички се чудят как е могла да бъде допусната измама, надхвърляща с доста годишния бюджет на България. Къде са спали регулаторните органи и специалните служби на щатите? Вече кой ще вярва на фалшивите оценки на рейтинговите агенции, който даваха първокласна препоръка и на „Лемън Брадърс\“, докато четвъртата по големина банка не гръмна на 15 септември. На фона на финансовата оргия на Уолстрийт и европейските борси на какво основание все още наричат България „корумпирана държава\“, след като у нас се разиграват хиляда пъти по-дребни далавери от техните.
Светът на Фараона
Казино-капитализмът се срина пред очите ни като къщичка от карти. В това домино Бърни Медоф представлява интерес най-вече за психиатрите. Нароиха се публикации, които питат: Как е могъл да излъже в очите толкова много хора, сред тях роднини и приятели? Осъзнавал ли е, че оргията все някога ще свърши? Как е успял да омагьоса жертвите си? Появиха се дори теории, че 70-годишният банкер е раззвил комплекса на фокусника Худини, който, за да го признаят, опитвал все по-опасни номера. Аз веднъж съм се дблъсквал с жертви на пирамида – в разградското градче Кубрат.
Има нещо общо – и в двата случая всички наивни жертви признават: \“Беше като магия\“, „По-очарователен човек и по-голям артист не сме виждали\“. Има нещо зловещо в психиката на фараона. Хората го обожествяват като кадем, човек, от чиято златна целувка всеки мечтае да бъде докоснат. Самият основател на пирамидата пък се изживява като върховен властник и преклоненнето на околните става най-голямата му страст. В същото време той държи в ръцете си тяхното благосъстояние и притежава самите хора. Това му дава усещане, че е всемогъщ и законите не се отнасят з анего. Фараонът не признава пред себе си обречеността на пирамидата. Непрекъснато вярва, че ще намери пари, ще покрие дълговете и ще излезе на печалба. В този смисъл той е способен да заблуди себе си. Когато банкрутира, измамникът започва се изживява като оръдие на божието наказание – смята, че вложителите са изиграни от собствената си алчност и склонност към лесни печалби, а той просто им е дал житейски урок. Определено има нещо бесновато и сатанинско в увлечението да гепиш всичките спестявания на маса хора, които ти ги носят с усмивка, а ти играеш ролята на достолепен банкер, баща на еврейската благотворителност и синоним на индекса NASDAQ. Да, след добрия стар Бърни капитализмът никога вече няма да е същият…

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре