Сега четете
Близо половината от българите ползват интернет ежедневно

Близо половината от българите ползват интернет ежедневно

interenetБлизо половината от българите ползват интернет ежедневно. Всеки четвърти никога не сърфира в глобалната мрежа. Това показват данните от изследване на Евробарометър, проведено в страните от Европейския съюз.
Кристин Иванова е от хората, които не може без интернет. Тя проверява непрекъснато електронната си поща, търси данни, чете книги и задължително новините, гледа филми на компютъра си. Поне час „рови“ из социалните мрежи, за да се „среща“ там с приятели.
„Не мога да си представя, че родителите ми не са имали интернет. Сега намирам цялата ми нужна информация за работата ми и ученето в глобалната мрежа. Голямо улеснение е, че мога да подавам документи по интернет, а не да се редя на опашки. Все още не съм от хората обаче, които живеят в глобалната мрежа. Излизам с приятели, спортувам“, разказва младата дама и допълва, че работата си е намерила по интернет.
У нас 47 на сто използват интернет всеки ден, а 13 процента – понякога. Точно 25 на сто никога не са се изкушили от възможностите на глобалната мрежа – за Северозапада процентът за неизкушените е 45,1 на сто.

Христо Христов е сред тях. Мъжът е малко над 50 години. Работи в държавно предприятие, но дейностите, с които се занимава, не са свързани с компютър. Пътува много, рядко сам и това му дава шансове да слуша радио, да си говори с хората.

„Обикновено гледам у дома телевизия много филми. Ако ми е нужна някаква справка в интернет, я прави синът ми.
Имам нужния документ, че мога да работя с компютър, но не искам“, категоричен е той.
Сред българите най-популярни са настолният компютър и лаптопът. Така са отговорили 95 на сто от анкетираните. 35 процента от сънародниците са посочили, че ползват интернет през смартфоните си. Делът им е най-нисък в целия Европейски съюз. Изследването сочи, че 86 на сто от хората, влизат в глобалната мрежа, за да проверяват електронната си поща.

60 процента от анкетираните пък използват там социалните мрежи. С 3 процента по-малко са европейците, които пазаруват в интернет. Статистиката показва, че 95 на сто шведите и холандците, както и 94 на сто от датчаните се включват онлайн от вкъщи. Последните места в своеобразната класация са Румъния, Португалия и Гърция с 53 до 56 на сто. Пред тях е България с 60 процента.
Двама от всеки трима шведи ползват интернет и на работа, от холандците 65 процента. За българите процентът е 27, и е сред най-ниските в общността.

Вижте и

Информация: Монт прес – стр. 5

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре