20141221_171334[1]Българска легендарна марка е на път да отвее „европейската” конкуренция. „Правец” се завръща и готви за продажба не само модерни лаптопи, а също домашни компютри и таблети.

И преди да решите, че това е реклама, помислете – става дума за български компютри, които се сглобяват у нас, а в целия процес участват изцяло родни експерти.

Мениджърите в „Правец” изтъкнаха, че данъците от този проект остават в България и ще разчитат именно на това, че хората ще искат да подпомогнат нещо, което се създава у нас. За сравнение разгледайте останалите лаптопи, които се предлагат на пазара.

Всички марки, които ви рекламират като „европейски гиганти с дългогодишна история”, всъщност се сглобяват в Китай. И някои са наистина изключително качествени, но азиатската страна за мнозина остава с горчивото реноме – производител на „китайски боклуци”.

Ще струва 1000 лв.

На пазара на техника има и продукти с германски бранд например, които също не се правят там. Не идват и от Азия, а се произвеждат в България. Само че целият труд по въпросното производство с „доказано германско качество” остава анонимен. Защото страната ни не е известна като производител на техника, въпреки че в действителност би могла да бъде. И това може да стане в съвсем близко бъдеще.

Само от нас зависи колко популярни ще станат компютрите на „Правец”. Зависи и от производителите, и от потребителите. И кой знае – може пък да повторим успеха отпреди години, когато предшественикът на „Правец” ИМКО-2, управляван от робот ръка РОБКО 1, удря в земята специалистите от САЩ и Япония на международен симпозиум по роботика в Лондон.

Новият „Правец” има клавиатура с фабрично поставени букви на кирилица. Базовият модел ще струва малко над 1000 лева.