freeimage (1)В мраморното фоайе на на Българското национално радио са изложени 4 отличени творби на 73-ма автора от Арт проекта на БНР „Радиото и комуникациите в 21 век – мостове към бъдещето“. Експозицията ще продължи до края на януари 2015 г. и е по повод юбилея „80 години БНР – Властелинът на ефира“

През юли обществената медия обяви началото на Арт проект – „Радиото и комуникациите в 21 век- мостове към бъдещето“. Отправено беше предизвикателство към българските творци в областта на изобразителното изкуство да предложат своя поглед по темата в областите: живопис, скулптура, графика, арт колаж, декоративни изкуства. До крайния срок за участие в проекта – края на септември, постъпиха 265 творби от 173 автора. Селекционна комисия, от доказани авторитети и професионалисти, в състав: председател – академик Светлин Русев, и членове: академик Румен Скорчев, професор Божидар Йонов, професор Станислав Памукчиев, д-р Мария Василева, Любен Генов Анюта Качева – член на УС на БНР, определиха 84-те произведения за изложбената експозиция.
Комисията избра и 10 автора и техните произведения, които са премирани от БНР и вече са собственост на националната медия.

На откриването на изложбата Радослав Янкулов, генерален директор на БНР каза в словото си „Гледайте много внимателно картините, защото първият директор на радиото Сирак Скитник е бил художник и може някой от авторите на тези творби да е един от следващите директори на радиото“, Любен Генов, председател на СБХ, допълни „Още преди 80 години историята на БНР е станала част от СБХ и обратното чрез личността на Сирак Скитник. Преди той да оглави радиото е бил председател на СБХ. А богатството и разнообразието на темата доста затрудни комисията.“

С Арт проекта „Радиото и комуникациите в 21 век – мостове към бъдещето“ БНР – най-големият продуцент на българска музика, направи и първата си крачка към подкрепа и на други области от българското изкуство и се реализира със съдействието на Виваком. По идея на художника Васко Василев, който подреди творбите в Мраморното фоайе, БНР ще основе свой собствен фонд с произведенията на изкуството.
Любословие по Булфото