Сега четете
Изложба на великите Пабло Пикасо и Ел Греко в София

Изложба на великите Пабло Пикасо и Ел Греко в София

Предсто640x480_1417097316и културно земетресение в София с изложба на великия Пабло Пикасо и  експозиция на фотографии върху творчеството на неповторимия Ел Греко.Това обещаха директорът на Институт Сервантес Хавиер Валдивиелсо и съветникът по културните въпроси на Посолството на Испания Хайме Ермида при представянето на съвместната културна програма за 2015 г.

Изложбата на Пикасо, на произведения от фондовете на фондация „Пикасо” в Малага, ще бъде на 25 октомври в Националната художествена галерия. А изложбата на Ел Греко ще може да се види през май в Софийската градска галерия. „Ще организираме цикъл кино на испанско и ибероамериканско кино, литературни срещи с испански и български писатели и беседи по разнобразни теми, сред които какъв е опитът на испански футболисти и треньори в България”, обяви Валдивиелсо. И добави, че първото събитие от амбициозната програма на Сервантес и посолството е на 29 януари в книжарница Гринуич на бул. Витоша, където големият баски писател Бернардо Ачага ще говори за литературните творби на баски език.

Ще дойдат и други писатели от Испания – Франсиско Ферер Лерин и Хуан Антонио Бермиа, които ще имат прояви освен в столицата, също и в Пловдив. На 23 април пък, когато е Международния ден на книгата, Институт Сервантес и Посолството на Испания ще организират продължително четене на Дон Кихот.

През 2015 г. ни очакват и безброй джаз и фюжън изпълнения, както и традиционната през юни седмица на испанското и ибероамериканското кино. „Решили сме да реализираме много амбициозна програма, която да предизвика културно земетресение с епицентър Института Сервантес”, пошегува се културният аташе.

Вижте и

Директорът на Сервантес заключи, че културата и гастрономията вървят ръка за ръка и го доказа с традиционните испански вкусотии – тортия, паеля и тапас плюс червено вино, които бе приготвил за гостите на Сервантес с помощта на испанският ресторант Тапас Бар в жк Стрелбище, както и на две компании, които внасят типични за родината на бащата на Дон Кихот храни и, разбира се, неповторимия испански зехтин.

Любословие по standartnews.com, снимка: novanews.bg

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре