Сега четете
9 ноември – повратен момент в историята

9 ноември – повратен момент в историята

berlin07-19 ноември 1989 година беше магически момент в германската история. Само за няколко часа животът на германците, а и на европейците се промени. Управляваната от комунистите Източна Германия се самовзриви под натиска на демонстрантите и бегълците. Падането на Берлинската стена беше краят на ГДР, макар че Обединението на Германия беше осъществено едва година по-късно. Останала без стена и телени заграждения, които да преграждат пътя на гражданите към свободата, ГДР се оказа неспособна да съществува.

В столицата на Германия днес ще бъде отбелязана 25-годишнината от падането на Берлинската стена, станала символ на Студената война и разделението на Европа. В тържествата ще участват президентът Йоахим Гаук, канцлерът Ангела Меркел и други видни германски политици, както и множество високопоставени гости от чужбина, сред които Лех Валенса.

Тържествата ще се състоят  в концертната зала на площад „Жандарменмаркт“, където ще има тържествено събрание с участието на президента и канцлера. Вечерта ще бъдат пуснати във въздуха 6880 бели светещи балона, инсталирани по протежението на премахнатата стена, който акт ще символизира изчезването на границата. При излитането на първите балони на сцената при Бранденбургската врата симфоничен оркестър и хор ще засвирят и запеят Одата на радостта от Бетховен, след което на сцената ще се качат известни изпълнители и артисти, а очевидци ще разкажат спомени за събитията отпреди четвърт век, посочва БТА.

На състоялата се вчера, 08.11.2014 г., в Берлин ежегодна международна научна конференция „Падането на стените“ канцлерът Меркел заяви, че преди 25 години хората в Берлин са сътворили история. „Невъзможно е задълго да бъде потискан човешкият стремеж към свобода“, каза тя и добави, че е „необходимо мъжество, за да придобиеш свободата, но е необходимо и мъжество, да се ползваш от свободата“.

Берлинската стена е построена за една нощ на 12 август 1961 г., за да разделя Източен и Западен Берлин, както и ГДР от ФРГ. Първоначално стената е от бодлива тел, а по-късно става укрепена стена, която се състои от 106 км бетонна стена с височина 3,6 м, 66 км бодлива тел и над 300 наблюдателни кули. Стената служи за граница между Западен Берлин и Германската демократична република от 13 август 1961 до 9 ноември 1989 г., отделяща западната от източната част на град Берлин и останалата част от територията на ГДР.

Вижте и

Берлинската стена се превръща в един от най-известните символи на Студената война. При опит да преминат стената загиват между 136 и 245 граждани на ГДР, бягащи на Запад. Протестите достигат своята кулминация в нощта на 9 ноември, когато вратите са отворени. Протестиращите започват да разрушават стената още през нощта. Официалното й унищожаване се случва през лятото на 1990 г.

Любословие по dariknews.bg, dw.de

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре