Сега четете
В Лясковско за поредна година избраха най-добрите винари и зарязаха лозята за берекет

В Лясковско за поредна година избраха най-добрите винари и зарязаха лозята за берекет

В Лясковец ежегодно се отбелязва празникът на свети Трифон в духа на българските традиции. Тази година празникът беше още по-колоритен, атрактивен, интересен и запомнящ се, като в организацията му се включиха, освен община Лясковец, също и читалищата и действащите в тях творчески колективи, представители на пенсионерските клубове, служители на музея, лясковския клуб на виното, фирми дарители, лозари и винопроизводители.

Наречен от народа Зарезан, празникът на гроздето и виното се отбелязва в началото на пролетния сезон, когато започва резитбата на лозята. Според българските народни традиции свети Трифон е покровител на лозарите, винарите и кръчмарите.

В навечерието на празничния ден, по случай Зарезан се състоя голям концерт, с участието на фолклорни състави при читалищата в Общината. В него се включиха с песни, инструментални изпълнения и танцови ритми клубът за народни хора „Хей, брей“ от село Козаревец, танцов клуб „Палитра“ от Джулюница, лясковските танцьори от „Лудо младо“ и „Ритъм“, както и младите певици от драгижевската фолклорна група „Китчица“. Децата от Школа за народни инструменти „Потомци“ при читалището в град Лясковец и техният ръководител Стефан Печикамъков, призоваха за включване на обществеността в благородна кауза. Те откриха концерта и свириха благотворително за нуждаещата се от спешно лечение млада ръководителка на школа „Средногорци“, град Пирдоп. В благотворителната инициатива в помощ на Цвети Грамова съпричастност показа и публиката и така Зарезан събра лясковчани не само за веселие, но и обедини обществеността за хуманната кауза.

В самия празничен 14-ти февруари, отново бе спазена традицията със зарязването на лозята в масива на „Лозови хълмове” в местността Кармин дол, където грозде отглеждат семейство Тахрилови.  Царят на лозята отиде да нагледа лозето, придружен от облечени в народни носии момичета, както и от общинското ръководство, официални гости и желаещи да зарежат граждани.

Да зарежат в Лясковец дойдоха и гости от румънския град Виделе, който е побратимен на Лясковец, заместник-областният управител на В. Търново Валентин Михайлов, кметове на населени места, директори на институции, почетни граждани, общински съветници, представители на винарни, земеделски производители и други. Благослов за здраве на хората и лозята и за берекет отправиха Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий и отец Богдан, а Царят Васил Русев нарече: „Плод ни чака, златен, руен, от главина до купчина, от редица по стотина. Да нагазим младо лозе, да зарежем вита лоза, вита лоза, родовита, да се люшне тежко грозде, сладко грозде, руйно вино. Да прославим лясковската земя – край наш роден!“. И завърши с думите „Да бъде!“, заряза, приля лозите с вино, а след него заразяха и стопанинът на лозето Петър Тахрилов, кметът Васил Христов, председателят на Общински съвет-Лясковец Сергей Добрев, кметът на Виделе Николае Бъдъною и всички, включили се в обредните действия в лозовите насаждения. Всички гости в Тахриловото лозе, бяха поканени на почерпка. Със свое бяло и червено вино от същите тези насаждения почерпиха стопаните Анелия, Петър и Димитър Тахрилови, а от кмета Христов бяха осигурени мезета. И както повелява традицията, покрай наздравицата, всички заедно извиха и кръшно хоро.

След като Царят обиколи лозето си и заряза с кмета и гостите, народната веселба се пренесе на централния площад „Възраждане“. С танци и хубаво вино и пелин – подарък от спонсора на празника „Тотал-вини“, се вдигна настроението на празнуващите. Преди това, на специална церемония кметът Васил Христов поздрави всички граждани и най-вече лозари и винари и награди победителите от тазгодишния конкурс за най-добро домашно вино. Той се проведе в навечерието на празничния Зарезан и жури в състав енолозите Маргарита Георгиева – председател и членове Стефан Димиев и Свилен Георгиев, класира най-добрите вина, предоставени за надпреварата от производителите. Председателят съобщи, че тази година са имали възможност да опитат много качествени вина, особено в раздел „Бели“, което говори, че производителите усъвършенстват уменията си, подобрява се и качеството на сортовете грозде, което е много хубава новина за лясковските винари и ценителите на напитката. В конкурса участие тази година записаха общо 52 вина – 29 червени и 23 бели, от които шест розета. Първа награда при тъмните вина бе присъдена на Пепа Банова, втора награда заслужи червеното вино на Тодор Дамянов , а третата награда получи Йордан Мухтанов. При светлите вина, където освен бяло вино, се състезаваха и розетата, първата награда отиде при Йордан Мухтанов.

В тази категория второ и трето място заслужиха винарите Димитър Тахрилов и Димитър Байчев за отлично приготвените от тях бели напитки. Имаше и две награди, които традиционно излъчват представителите на лясковския Клуб на виното. Тях спечелиха Атанас Иванов и Светломир Стоянов, състезавали се съответно с червена и бяла напитка. По две награди за бяло и червено вино дадоха и други спонсори на празника – „Леге артис“, които излъчиха две награди за бяло вино и техните поощрения бяха за домашните вина на Димитър Тахрилов и Галя Мухтанова, както и две при червените – за Владимир Николов и Светломир Стоянов. Специална предметна награда бе присъдена и от фирма „Сталеф“ ЕООД и тя бе за червеното вино на Галя Мухтанова.

След официалната част на площада, въпреки дъжда, се изви Зарезанското хоро, лееше се вино и се похапваха кебапчета. Хорото поведоха танцьори от гостуващия ансамбъл „Искра“, с главен художествен ръководител Борислав Ангелов.

В изпълнението на ритуалните действия, присъщи за Зарезан, се включиха и хората от съставните на общината села. Кметства, читалищни дейци, самодейци от пенсионерски клубове, лозари и почитатели на обредното зарязване устроиха различни по места тържества.

В Драгижево от години традиция е да се провежда, освен надпревара за избиране на най-добро домашно вино, също и конкурс за най-хубава гроздова ракийка. Добрите стопани всяка година предлагат за съревнованието все по-качествени вина и ракии, а после всички заедно опитват от домашното производство. За баш-майстори винари тази година бяха отличени Петя Георгиева при белите напитки и Любен Лалев при червените вина, а Любен Балашев е ракиджия номер едно.

Вижте и

В село Козаревец Денят на лозарите и винопроизводителите е също един от най-тачените празници и всяка година, освен зарязване, там се организира и конкурс за най-добро козаревско вино. И тази година трудолюбиви и горди с производството си стопани предоставиха за надпреварата създадените от тях с много любов бели и червени напитки. Сред общо 17 представени вина, най-добри в майсторенето на вино от реколта грозде 2023 се оказаха Тодор Тодоров и Стоян Златев, победители съответно в разделите червено и бяло вино.

И в Добри Дял почетоха свети Трифон, като там жители ентусиасти, заедно с любимия си кмет Стоян Стоянов, зарязаха за трета поредна година в двора на семейство Радка и Бончо Колеви. Гости бяха всички, които имат на сърце желание да зарежат и така с наздравица и приповдигнато настроение, за пореден път отбелязаха този весел празничен ден, доказвайки, че умеят да спазват обичаите и да се забавляват. Проведе се и съревнование сред добридялските винари и наградите в него грабнаха Иван Славев Иван Георгиев, приготвили най-доброто червено и бяло добридялско вино тази година.

В Джулюница също се проведе обичайният конкурс за най-добро вино, като и там дегустаторите бяха доста затруднени в преценката си, тъй като за конкурса се отзоваха рекорден брой винопроизводители – общо 28 мераклии. Джулюнчани и тази година бяха измайсторили много качествени домашни вина, но в оспорваната надпревара победители станаха две дами. При тъмната напитка първенец е Нора Ганчева, а Нели Анчева при белите вина.

Така организатори, самодейци и всички участници в зарезанските изяви, показаха, че с всяка следваща година, празникът на любовта и виното става все по-колоритен и весел.

По публикацията работи Мирослав Дечев 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре