Сега четете
За здравословното хранене и връзката му със здравословното четене, за поезията и за традициите – шеф Пеньо Иванов

За здравословното хранене и връзката му със здравословното четене, за поезията и за традициите – шеф Пеньо Иванов

В обществото ни има много хора, които карат нещата да се случват, независимо от обстоятелствата, защото вярват в това, което правят, защото го обичат. Те ни вдъхновяват и ни дават пример как може да правиш едновременно няколко неща и те да са успешни. Един такъв човек е шеф Пеньо Иванов.

Той има дългогодишен опит като главен готвач, в кухните на престижни български и чужди ресторанти и познава отлично както националните, така и чуждите кулинарни традиции и техники, основател е на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите-7. Известен е с тематичните си менюта, водещ е на собствени кулинарни предавания и рубрики.

шеф_ИвановПрез 2008 г. Пеньо Иванов е единственият българин, който представя страната ни на фестивала Food Culture в Страсбург, а през 2010 г. и на Фестивала на вкусовете във Франция. Приготвял е менюта за личности от ранга на руския президент Владимир Путин, Кондолиза Райс, Георги Първанов, Енрике Иглесиас и много други. Ръководи първата фирма за комплексно консултиране на ресторантския бизнес – „Ивитал Консулт”. През 2012 той е един от 30-те финалисти в “Човекът, който ме вдъхновява” на jobtyger.tv.  и днес с него ще си говорим за здравословното хранене и връзката му със здравословното четене, за поезията и за традициите.

  1. Вие се занимавате с много неща в различни сфери, откъде черпите вдъхновение?

От много години се занимавам с готвене, от много малък обичам и да снимам. Харесва ми, когато открия нещо, което се е скрило от забързаното ежедневие, а иначе е всеки ден пред мен и пред нас. Когато видя такава малка красота, аз всеки път много се радвам и искам да я споделя с много хора. Така постъпвам и във връзка с традициите – старая се да покажа на повече хора това което имаме като наследство по приемлив и удобен за съвременния човек начин.

  1. Освен, че сте шеф, Вие пишете и лирика. Каква е връзката между здравословното хранене и здравословното четене и въобще има ли я?

Според мен, здравословното хранене е комплекс от много дейности. Здравословно четене е термин, който отново поставя субекта в центъра на нещата – как и колко той се е развил, и как, и в каква посока е осъзнат да се развива. И в двата случая, според мен, основна роля в началото има възпитанието, което човек ще получи и в осъзната възраст ще бъде доразвивано.

  1. Форматът на изданията е много интересен. Те са придружени с диск с музикален съпровод. Как се приема това от аудиторията? Оценява ли се?

И трилогията за любовта, и последвалата 4-та книга са олицетворение на моята идея – как да споделя моите емоции. Исках да има специална атмосфера и затова направих компакт дисковете, в които има изпълнения на много стойностни български музиканти на традиционни инструменти – кавал, гайда и гъдулка. Четвъртата книга е малко по-различна и там нещата са облечени само с китарен звук. Вярвам, че всеки, който има времето да се отдаде на тази емоция я е оценил.

  1. Съвсем скоро чествахме 1 ноември – денят на народните будители. Как разбирате Вие понятието „будител“?

Да, отново мина този празник. Преди няколко години, когато ми се обаждаха и ми казваха – „честит празник“ аз не можех да разбера защо ми честитят и какъв ден е. Явно нашите дейности във връзка със запазването на традициите са нещо подобно. Аз вярвам, че всеки българин е пазител на традициите и всеки българин има какво да даде и да допринесе затова да се съхранява традицията. Мисля, че има още какво да направим и самите ние в посока на това да бъдем по-успешни и полезни на обществото във връзка с традициите ни, но със сигурност дали един човек е будител ще стане ясно може би след време J.

Накратко, будители, според мен, са хора, които се отдават на каузата да развиват обществото, в което живеят, стъпвайки върху образование и традиции. Това отново е свързано не на последно място и с четенето.

Вижте и

  1. В края на тази седмица, на 14 ноември, предстои официалната пета юбилейна церемония по връчването на наградите „Пазител на традициите“, разкажете ни малко повече за инициативата и за самото събитие.

DSC_4097Да, точно така в петък ще е официалната церемония, от 18.00 часа в аула „Маскима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия и използвам възможността да поканя Вас и читателите Ви да споделите празника ни.

„Пазител на традициите“ винаги е било – моят начин да кажа „Благодаря“ на всички които са отдали живота си и на всички, които в момента се посвещават на развитието на традициите във всички форми в България. „Пазител на традициите“ е най-мащабната и комплексна инициатива на тема традиции в България и тепърва ще се утвърждава като авторитет. Започна преди няколко години и вече имаме един почетен юбилей от 5 години. През това време инициативата да се номинират достойни посветени хора се разви и получи голяма подкрепа.

Преди всичко – Благодаря ви, Българи заради това, че обичате българските традиции и история, че ги пресъздавате и развивате. За да може заедно да ги предадем на нашите деца и внуци. И, ако някой ден кажат,  че сме били будители – какво по-хубаво от това?

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре