image

БНТ1, “Референдум” /теми и гости/

Тема: Трябва ли държавата да изплати пълния размер на влоговете в КТБ или само гарантираните по закон до 100 хил. евро?

Гост: Христина Вучева, бивш вицепремиер, Доц. Стоян Александров, бивш финансов министър, Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър, Георги Ангелов, икономист, Лъчезар Богданов, икономист

Трябва ли държавата да изплати пълния размер на влоговете в КТБ или само гарантираните по закон до 100 хил. евро?

Гост: Христина Вучева, бивш вицепремиер, Доц. Стоян Александров, бивш финансов министър, Любомир Дацов, бивш зам.-финансов министър, Георги Ангелов, икономист, Лъчезар Богданов, икономист

Резюме: Бившият вицепремиер Христина Вучева каза, че е озадачена защо не се спазват законовите норми, според които банковият надзор трябва да бъде изпълняват стриктно и квесторите да оздравяват банката. Тя смята, че няма нужда от дискусия за това до колко лева да бъдат защитени влоговете – нито лев повече от 100 000 евро. Най-добрият вариант за банката е да се изчака три месеца, след това финансовият министър да каже, че ще се вземе 1 млрд. лв. от фискалния резерв, и после обществеността започва да плаща, смята тя. В противен случай, твърди Христина Вучева, ще фалират предприятия, банки, фондове, ще се увеличи безработицата и т.н. Финансистът твърди, че не са виновни журналистите за създалата се ситуация, защото политиците говорят непрофесионално и БНБ прави неправилни изявления.

Доц. Стоян Александров смята, че одитът не е бил категоричен, защото срокът за проверка е бил прекалено кратък. Цветан Василев е предложил на квесторите да възстанови липсващите 205 млн. лв. кеш, но те отказали. Това заяви бившият финансов министър, като уточни, че има информацията от сигурен източник. Той заяви, че заедно с г-жа Вучева и Емил Хърсев застават зад гърба на бившия премиер Иван Костов и се наемат да възстановят банката. Може да се окаже, че 100% гарантира е по-добро решение, отколкото робуване на закона, защото средствата на финансовите институции, на хората със специални сметки, на болниците и т.н. не са гарантирани по неговото предписание, предполага доц. Александров. Ексминистърът смята, че КТБ може да бъде спасена и не трябва да се говори за нея така, сякаш вече й е отнет лиценза и трябва да се задейства закона за гарантиране на влоговете.

Бившият зам.-министър на финансите Любомир Дацов твърди, че банката едва ли щеше да бъде в това състояние ако нямаше политическа криза в страната. Когато политиците стоят заедно с банката, за нея няма опасност, смята финансистът. Тази банка никога не е имала проблем с ликвидността, особено през последните 2-3 години.

Икономистът Георги Ангелов, смята, че конфликтът се състои в това, че трябва да се действа бавно, за да се избегне проблем в одита, но по този начин хората не могат да оперират със средствата, които имат в КТБ. По думите му, който и вариант да се избере за спасяването на парите на хората, има много рискове и трябва да се вземат мерки да се избегнат тези рискове.

Лъчезар Богданов, който също е икономист, каза в „Референдум”, че няма отговор в европейската практика и в учебниците как се прави одит на банка, която се намира в среда на бизнес войни, чиито главни счетоводители са подсъдими.

На въпроса на предаването „Трябва ли държавата да изплати пълния размер на влоговете в КТБ, а не само гарантираните по закон до 100 хил. евро?”, 43.6% от зрителите отговориха с „Да”, 51.1% с „Не” и 5.3% бяха без мнение.

БНТ1, “Референдум”