Сега четете
Обетът за безбрачие на католическите свещеници пада

Обетът за безбрачие на католическите свещеници пада

pope-francisПапа Франциск заяви, че безбрачието на католическите свещеници не е догма. В Ерусалим той поспори с Бенямин Нетаняху на какъв език е говорил Исус.

Пред журналисти в самолета на връщане от поклонението си в Светите земи папата посочи, че „вратата за промяна остава отворена“, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„Целибатът (безбрачието) не е догма. То е начин за живот, който ценя много, и смятам, че е дар към църквата, но тъй като не е догма, вратата за промяна остава отворена“, отговори франциск на въпрос на журналист.
Безбрачието на свещениците е католическа традиция с давност 1000 години, но в други християнски църкви като англиканската, протестантската и източноправославната то не е пречка за изпълняване на свещеническите задължения.

Ватикана е подложен на натиск да отмени изискването за безбрачие заради сексуалните скандали в последно време, отбелязва Ройтерс.
Пред журналистите 77-годишният папа франциск коментира още, че някой ден може да реши да се пенсионира от най-високия пост в Римокатолическата църква подобно на своя предшественик Бенедикт Шестнайсети, който се опети през февруари миналата година.
„Практиката за оттегляне на папите в пенсия и концепцията за „почетен папа“ може някой ден да станат нормални за църквата“, отбеляза франциск.

Папата приключи политически деликатната си близкоизточна обиколка с призив за мир, посочва Асошиейтед прес. Ватикана се надява найяркото внушение от пътуването да остане моментът, в който франциск се прегърна пред
стената на плача с двамата си аржентински приятели – равин и мюсюлманин.

Папа Франциск покани израелския и палестинския президент да се срещнат във Ватикана следващия месец за обща молитва за мир. Папа франциск и израелският премиер Бенямин Нетаняху влязоха в спор в Ерусалим на какъв език е говорил Исус Христос преди две хилядолетия, предаде Ройтерс.

Вижте и

„Исус е бил по тези земи, така че е говорил еврейски“, каза Нетаняху.
„Не, говорил е на арамейски“, поправи го папата.
„Говорил е на арамейски, но е владеел еврейски“, не остана по-назад Нетаняху.
Според професора по иврит Гилад Цукерман и двамата са прави за това на какъв език е говорил Исус.
„Исус по рождение е бил арамейскоговорящ, но би трябвало да е знаел и иврит, защото са се запазили религиозни писания на иврит“, казва професорът.
Той допълва, че по времето на Христос ивритът е бил говорен от по-нисшите класи, а това са били хората, на които Исус е проповядвал.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре