Сега четете
Петър Увалиев, българският дух в Лондон

Петър Увалиев, българският дух в Лондон

ПЕТЪР-УВАЛИЕВПрез януари честваме 100-годишнината от рождението родолюбеца космополит

Петър Увалиев (1915-1998) „Когато се запознах с Петър Увалиев, не бях чувала нищо за България, но за тези повече от 3 десетилетия, които живяхме заедно, той успя да предаде на семейството ни – на мен и дъщеря ни, родолюбивите си чувства“, каза вчера при поредното си гостуване в София вдовицата на нашия интелектуалец Соня Рув. Англичанката произнесе тези думи развълнувано на добър български. През януари 2015-а започва серия от прояви, посветени на 100-годишнината от рождението на Увалиев, издъхнал в Лондон в края на 1998-а.

Пиер Рув е името, под което най-вече е известен зад граница дареният с много таланти българин. Завършил право в Софийския университет, почти няма сфера в културния и обществения живот на Европа, в която да не е оставил следа – дипломация, литература, критика, кинопродуцентство, сценаристика и режисура, театър, теория на изкуството, семиотика, радиожурналистика, университетско преподаване…

Обявен за невъзвращенец, със задочна присъда у нас от юни 1949 г., той се изявява главно като критик за изкуство и кино в английски и италиански издания. Дипломатът Увалиев е заклеймен от соцрежима, защото отказва да замине от Лондон през декември 1948-а, където е втори секретар в нашето посолство, за да поеме новото си назначение в Прага като първи секретар в мисията ни в Чехия.

Вместо да приеме повишението, той подава молба пред британските власти да остане в Англия. Оттогава сътрудничи и в българската секция на радио Би Би Си. Автор е на повече от 4500 емисии на културни теми на български и на предавания на френски за France Culture – изяви, оценени от медийни анализатори като „най-високите постижения в обществения ефир на Острова“. Но всъщност голямото призвание на Увалиев е киното. Дебютира като втори кинорежисьор през 1953-та с „Невинни в Париж“, работи с именити драматурзи и режисьори като Бърнард Шоу, Антониони, Гуера,с носителя на „Оскар“ Енио де Кончини. С Карло Понти създават заедно филмовата компания „Бридж филмс“, в която е продуцент на големи кинохитове.

Пътят му се кръстосва с този на знаменитости като Чарли Чаплин, Бен Кингсли, Моника Вити, Ванеса Редгрейв, Марчело Мастрояни, Жорж Сименон, с някои го свързват лични, не само професионални приятелства. Макар и в изгнание, прекарал живота си като „езиков сирак“, както сам се нарича, той си остава родолюбец, покровител на талантливи българи в задграничните им изяви, поддържа идеята, че България и Европа са неделими. „Аз никога не съм търсил онези страни на българския живот, които трябва да бъдат оплюти, защото те нарушаваха и собственото ми самочувствие – пише Увалиев. – Търсил съм малкото, което може да бъде похвалено.“

С откриването на паметна плоча на някогашния му дом на „Кърниградска“ №1 и честване в Алма матер ще започнат юбилейните тържества у нас в памет на Увалиев на рождената му дата 12 януари. Семейството е дарило голяма част от личния архив на именития българин на Софийския университет, чийто д-р хонорис кауза той стана през 1992 г. Сред големите прояви в София са още изложба с негови фотографии и документи, научна сесия, спектакъл в Националната опера… В кино „Одеон“ ще бъдат показани филми, създадени с негово участие, сред които са „Милионерката“ (1960) и шедьовърът „Фотоувеличение“ (1966) на Антониони.

Вижте и

На името на интелектуалеца се учредява отличие за наши творци, работещи в чужбина, а СУ обявява конкурс сред студентите за проучване или есе, посветено на Увалиев. Агенцията наМаксим Бехар „M3 Communications Group“ ще създаде специален сайт с творби на именития българин, за да се запознаят с идеите му и новите поколения. В София и Варна ще бъдат наречени улици на неговото име. Поредица от прояви, посветени на юбилея, ще има и в Лондон. Инициатор е фондация „Увалиеви“, учредена от съпругата Соня и дъщеря им Мила-Георгина, подкрепена от куп родни институции под егидата на вицепрезидентката Маргарита Попова.

 

Дата: 04.12.2014 08:25  Източник: Любословие по www.pressadaily.bg  Автор: Ива ЙОЛОВА

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре