Сега четете
Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Мария Габриел

Румен Радев връчи мандата за съставяне на правителство на Мария Габриел

Президентът Румен Радев връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател Мария Габриел, издигната от най-голямата по численост парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Пред президента Теменужка Петкова, зам.-председател на парламентарната група на ГЕРБ-СДС, заяви, че кандидатът за министър-председател Мария Габриел е един безспорен авторитет и политик с изключително добра репутация. Смятаме, че това е една достойна кандидатура.

Имате седем дни за структура и състав на кабинет, каза държавният глава.

Освен Мария Габриел, за връчването на мандата в президенството пристигнаха също министър – председателят в оставка Николай Денков и съпредседателят на парламентарната група на „Продължаваме промяната – Демократична България“ Кирил Петков, както и участниците от преговорния екип на ГЕРБ -СДС Рая Назарян, Теменужка Петкова и Деница Сачева.

Връчването на мандата бе насрочено за 12:00 часа, но представителите на първите две политически сили дойдоха с малко повече от 10 минути закъснение. Преди това те разговаряха в сградата на парламента.

Мария Габриел заяви, че приема мандата с отговорност за това, че България има нужда от стабилност, но стабилност, която се гради на ясни принципи, публичност, споделена отговорност и на равнопоставеност на тези, които трябва да носят отговорността за България.

Вижте и

Бих искала да ви помоля да седнем и да споделим информация с вас, добави Габриел. Разговорите с президента продължават при закрити врата.

На 6 март парламентът гласува оставката на Николай Денков като министър-председател, излъчен с мандата на „Продължаваме промяната – Демократична България“.

Преди девет месеца от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) се споразумяха за ротационно правителство. На 6 март бе планувана оставка и ротация на министър-председателите. Първоначално от ПП-ДБ предложиха меморандум за съвместно управление, от ГЕРБ-СДС настояха за подписването на коалиционно споразумение до края на мандата на 49-ото НС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре