Сега четете
Над 170 000 лв. са разходите за изпращането на бронетранспортьорите към Украйна

Над 170 000 лв. са разходите за изпращането на бронетранспортьорите към Украйна

Общо разходите за изпращането на бронетранспортьорите за Украйна надхвърлят над 170 хил. лева. Това обяви министърът на отбраната в оставка Тодор Тагарев на пресконференция в министерството днес.

 

Преди началото ѝ присъстващите запазиха минута мълчание в памет на покойния патриарх Неофит.

 

За изпълнението на логистичната операция по транспортиране, укрепване и маскиране на бойната техника са използвани 26 единици специална техника, като в различните етапи са се включили 247 военнослужещи, каза Тагарев. Първият ешелон от 30 вагона е отпътувал за Украйна на 7 март, последният също вече е отпътувал, добави той.

 

Тагарев припомни, че споразумението за изпращане на техниката беше ратифицирано с решение на Народното събрание на 22 ноември миналата година, а законът за ратифициране на споразумението беше обнародван в „Държавен вестник“ на 2 януари тази година.

 

Тагарев посочи, че същинската операция за транспортиране на бронетранспортьорите е започнала на 29 януари и е отнела четири седмици, като техниката е натоварена от седем зонални жандармеристки управления в страната. На 28 февруари е получено потвърждение за транспортиране. На следващия ден започва организацията за натоварване и изпращане, съгласно графика, каза Тагарев.

 

Министърът на отбраната в оставка награди трима заместник-министри за техния принос за логистиката и транспортирането на бронираните машини. Отличени бяха заместник–министърът на транспорта и съобщенията Бисер Минчев, заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов и заместник-министърът на вътрешните работи Ивелина Дундакова. Тагарев награди още и хората с най-големи заслуги във финалния етап.

 

Вижте и

На въпрос относно нов пакет военна помощ за Украйна, Тагарев заяви, че всички решения, които са с конкретни параметри, са изпълнени. Има решения, които обаче са отворени. Това, което правим, е да анализираме заявените потребности от страна на Украйна, възможностите да допринесем за малка част от тези потребности. В повечето случаи става въпрос за взимане на решение на ниво изпълнителна власт, за да предоставим допълнителна помощ, каза Тагарев. Той посочи, че има скорошно решение за помощ, като в момента тече обсъждане как ще се случи транспортирането.

 

Попитан за инфраструктурата на авиобазата „Граф Игнатиево“, където трябва да бъдат приети новите изтребители F-16, Тагарев каза, че през последните месеци са идентифицирани допълнителни проблеми, има фирми, които са заявили, че искат да се откажат от изпълнението на договорите, тъй като искат рязко повишаване на стойността на тези договори, а от военното ведомство не са склонни да удовлетворят техните искания. Продължаваме да работим, за да управляваме по възможно най-добрия начин тези рискове, каза министърът.

 

Относно увеличение на заплатите на военнослужещите, министърът заяви, че има внесен законопроект на Министерския съвет и добави, че ще говори с министъра на финансите Асен Василев. Има заложени всички необходими предпоставки това да се случи от 1 януари. В закона за бюджета ги има средствата, посочи Тагарев.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре