Сега четете
РЦТХ в Плевен има нужда от кръводарители

РЦТХ в Плевен има нужда от кръводарители

Районният център за трансфузионна хематология (РЦТХ) в Плевен има нужда от кръводарители. Това съобщи  директорът му д-р Николай Андреев.

Най-голям е недостигът на дарители за кръвните групи А+ и Б+, от които има по един – два сака, посочи той. По думите му средно на ден, за да бъдат задоволени нуждите от кръв за центъра, са нужни по около 50 кръводарители. Средно обаче те са около 20 души, като предимно даряват за свои близки.

Д-р Андреев коментира, че недостигът на кръв може да се обясни с разкриването на нови отделения към лечебните заведения, които работят по оперативни клинични пътеки. В тези случаи е необходимо да се осигури кръв за пациентите, а доброволни дарители няма.

Друг сериозен проблем е и нежеланието на работодатели да се организират кръводарителски кампании на място във фирми или институции. Причината е, че за служители, дарили кръв, се полагат два почивни дни, което означава, че ще отсъстват от работа.

Вижте и

От РЦТХ – Плевен напомнят, че в даряването на кръв няма нищо опасно. Кръводарителят не може да се зарази по време на процедурата, защото комплектите, които се използват, са за еднократна употреба, всичко е стерилно и безопасно. Дори самото кръводаряване е и полезно за организма.

Цялата процедура по даряване трае около 5 до 7 минути. В България съгласно законовите разпоредби мъжете могат да даряват до пет пъти в годината през 60 дни, а жените до четири пъти. С дарената кръв от един сак може да се помогне на трима души.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре