Сега четете
Имаме две седмици, за да създадем работещ общински съвет

Имаме две седмици, за да създадем работещ общински съвет

Или ще създадем работещ общински съвет или не.  Имаме две седмици да го направим. Това коментира в предаването „120 минути“ по bTV кметът на София Васил Терзиев. Той бе категоричен, че като кмет не се чувства с вързани ръце, но има отговорности, които са на Столичния общински съвет. Според Терзиев има по-малко предпоставки за нови избори.

В началото на разговора Терзиев заяви, че договорката с партньорите им е била  реалистична и още в началото са тръгнали с идеята Борис Бонев да бъде председател на Столичния общински съвет.

Продължаваме да вярваме, че той би бил изключително добър в тази си роля,  но както видяхте,  проблемът не в г-н Бонев, не е в неговото его, оказа се, че въобще не в това какъв човек ще излъчим и дали ще излъчим човек, коментира Терзиев. По думите му до момента за тези седем пъти, в които Столичният общински съвет е гласувал за председател, са били предложени различни кандидати и различни формули – временен, ротационен, постоянен. Пробвали сме всичко възможно, само и само да „отпушим“ работата за София, но най-важното е да го направим по някакъв принципен начин. Проблемът е, че ние имаме принципна позиция. За нас не е важно само ние да изберем един човек и да имаме председател на Столичния общински съвет, за нас е важно това какво повлича след себе си, каза Терзиев. На въпрос откъде идва основно натискът – дали от ГЕРБ, които не желаят да се върши ревизия на управлението им или от коалиционните партньори, Терзиев коментира, че натискът от партньорите вътре в коалицията винаги го е имало. Винаги сме имали много добър диалог между нашите формации, каквито и различия да сме имали, сме съумявали да вървим напред. Ако има някакви разлики, те водят до нещо хубаво, че има баланс на различни мнения, коментира той, след което изтъкна, че с другите партии извън коалицията е по-трудно.

Според него предизвикателството, с което се сблъскват, че интересите на всички заинтересовани страни не съвпадат.

Той посочи, че са спечелили доверието на софиянци с обещанието да променят модела на управление. За да можем да работим с ГЕРБ, те първо трябва да поемат отговорност за неуспехите на своето управление, има успехи, но има неуспехи, те трябва да си признаят и другото, необходимо е да има истинско желание за промяна, а не за запазване на статуквото. Когато тези две неща са налице, може да се започне по-честен диалог, коментира Терзиев. По думите му БСП няма мандат от националното ръководство на партията да се коалира на местно ниво и да работи с „Продължаваме Промяната“ и „Демократична България“. По отношение на „Възраждане“, Терзиев коментира, че те не предлагат алтернатива и казват: „Вие се оправяйте, вие сте спечелили изборите“.

Изходът е един – да има разбиране, че трябва всички заедно да намерим решение, че не може, докато едните търсят решение, другите да хвърлят камъни по тях, добави той.

Надделява разбирането у всички участници според мен, че градът има нужда от работещ общински съвет, а не от нови избори, добави той.

Вижте и

Относно хипотезата за нови избори Терзиев каза, че 13 февруари идва скоро. Според много от юристите има предпоставки за нови избори за Общинск съвет, ако дотогава нямаме избран председател и не започнем работа.  Следващото ни заседание е на осми, ние ще продължим разговорите с всички политически партии в този формат, в който всички са на масата, посочи столичният кмет.

Аз се надявам след още няколко кръга разговори да се съгласим за човек, който да застане начело на общинския съвет с временна позиция, с ясно заложени задачи – приемането на бюджета и минаването на ключови доклади. На всички им е ясно, че в момента няма предпоставки да има трайно управленско мнозинство, коментира той.

На въпрос за грипната ваканция за учениците, Терзиев каза, че ако постъпи такова  предписание от РЗИ ,той би го подкрепил.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре