Сега четете
УМБАЛСМ „Пирогов“ е на печалба от началото на 2023 година

УМБАЛСМ „Пирогов“ е на печалба от началото на 2023 година

От началото на 2023 година УМБАЛСМ „Пирогов“ е на печалба, заяви отстраненият директор Валентин Димитров пред журналисти.

Димитров отново посочи, че това няма отношение към взетия заем от болницата. Според него печалбата през юни е 307 хиляди лева. За деветмесечието вече е 989 хиляди лева, а към 31 октомври е 1,122 милиона лева. По думите на Димитров загубата от 31 милиона лева, за която говори министър Христо Хинков, не е натрупана от него, а в миналите 23 години. Допълнителните 6,5 милиона лева са от 2022 година, допълни той.

По думите му НЗОК дължи на болницата над 4,5 млн.лв. Всякаква намеса на „Пирогов“ в политически и друг вид борби не е приемлива, защото тук се лекуват от най-бедния до най-богатия. „Пиргов“ няма политическа принадлежност, а е истински пример за плурализъм, добави той.

Има две опасности по думите на д-р Димитров – инсинуацията, че болницата фалира и персоналът – над 2500 работещи в болницата, няма да може да получи възнагражденията си, както и това, че пациентите са притеснени дали ще получат адекватна медицинска помощ. След като държавата не финансира достатъчно определени дейности, а и всички здравнонеосигурени пациенти идват в „Пирогов“, ще сме декапитилазирани, каза още той и даде примери с пациенти, лекувани в болницата, за които все още никой не е платил разходите.

Д-р Димитров е изпратил писма до министрите на здравеопазването и на финансите, до и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и до Агенцията за държавна финансова инспекция с искане да направят независима и обективна оценка на материята, предмет на одита, който беше извършен от звено „Вътрешен одит“ към Министерството на здравеопазването. По мнението на д-р Димитров в извършения одит са допуснати съществени несъответствия и непълноти с фактическата обстановка, които имат пряко отношение и биха променили направените в доклада констатации и изводи.

В друго писмо – до министъра на здравеопазването, д-р Димитров посочва, че обществена поръчка, която е извършена в Министерството на здравеопазването през септември 2023 г., подлага на заплаха болница „Пирогов“ и функционирането ѝ. Д-р Димитров предостави писмото на медиите, в което е посочена обществена поръчка с предмет „Извършване на строително-монтажни работи за обособяване на изолирани структури в държавни лечебни заведения за лечение и наблюдение на пациенти с COVID-19 и други заразни заболявания в изпълнение на проект „Укрепване на капацитета на болничната мрежа за реакция при кризи“.

Вижте и

По думите му класираният на първо място е дружество, регистрирано през ноември 2022 г. с персонал от шест човека, без декларирани дейности в лечебни заведения. В отговор на въпрос за нарушения в обществени поръчки в болницата д-р Димитров каза, че поръчката за храна е обжалвана от фирма, която преди време е доставяла некачествена храна за лечебното заведение и няма притеснения за тази обществена поръчка.

Не съм викан в министерството, не ми е оказвана методическа помощ, оказван ми е методичен натиск, не съм съветван, каза д-р Димитров в отговор на въпрос дали се е срещал с министъра на здравеопазването Христо Хинков и допълни, че са се виждали веднъж. Вече има личен конфликт между него и мен, стар конфликт не сме имали, каза още той. Д-р Димитров допълни, че е получил подкрепа от всички политически сили.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре