Сега четете
Деца с диабет и техните родители бяха гости в Народното събрание

Деца с диабет и техните родители бяха гости в Народното събрание

Ноември е месецът за борба с диабета, тази сутрин в залата са деца и младежи с диабет и техните родители – запомнете тези лица, те са герои. С тези думи започна декларацията си от името на ПГ на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Росица Йовкова, член на здравната комисия.

Тези хора имат нужда от нашата грижа и отговорност, нека не се сещаме за тях веднъж в годината, призова тя.

По думите ѝ отбелязваме деня, не за да броим хората с диабет, а за да говорим как той може да бъде предотвратен и как хората в това състояние да живеят пълноценно и равностойно.

Диабетът е определен като социалнозначимо заболяване заради разпространението си, посочи Йовкова. От него страдат над 360 млн. души и броят им се увеличава – ако диабетът е държава, щеше да е третата по големина в света, продължи тя. По данни на Международната диабетна федерация у нас диагностицираните с това заболяване са около 500 000 души, отбеляза депутатът.

В настоящото Народно събрание говорим за превенция и профилактика на социалнозначимите заболявания, отбеляза Йовкова. И отчете свършеното в тази посока от ПГ на ПП-ДБ – премахване на ограничаващите критерии за достъп на всички инсулинозависими до сензорите за продължително наблюдение на кръвната захар; връщане на глюкагона в реимбурсния списък. Има нов ред за регулация в грижата за децата с диабет в детските градини и училищата, в процес на изготвяне са новите протоколи за медицински изделия за диабет, сензори и сетове за инсулинови помпи, които ще бъдат обединени в един протокол. Осигурихме за минал период 5 млн. лв за иновации в диабетната терапия и още 250 000 лв. за ремонт на едно от най-престижните отделения за лечение на диабет в София, отчете още депутатът от ПГ на ПП-ДБ. Дигитализира се целият процес по изписване на лекарства за лечение.

Вижте и

В България липсва национална програма за диабет, регистър на хората с диабет, има нужда от промяна в освидетелстването пред ТЕЛК, липсва качествен контрол на храните у нас, подчерта Росица Йовкова. За всичко това ПП-ДБ ще продължи да работи с огромна отговорност, каза тя.

Всичко, което се приема, се приема в комисия, после от залата, и не е редно да се приписва заслугата на една парламентарна група, възрази депутатът от ПГ на „Има такъв народ“ Андрей Чорбанов.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре