Сега четете
Срещата с енергетиците беше ползотворна и ще постигнем успех

Срещата с енергетиците беше ползотворна и ще постигнем успех

Срещата с президента на КНСБ Пламен Димитров и президента на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов беше ползотворна и всички заедно ще постигнем успех. Това каза министър-председателят акад. Николай Денков в Министерски съвет на брифинг след разговори със синдикатите. По негови думи ръководителите на двата синдиката, които са сред организаторите на протеста „За ясно и сигурно енергийно бъдеще на България“, се очаква да предоставят редица подробности относно отправените от тях искания към властта.

„Ключов успех от днешния ни разговор с премиера Денков е договарянето на националното споразумение за справедлив преход, което да бъде детайлно изработено и в него да бъдат разписани ангажиментите на държавата до 2038 г. и ако има предвидено намаляване на енергийни мощности, те да бъдат финансирани в сегашно време, а не в бъдеще“, обясни Пламен Димитров. Според него държавните ТЕЦ-ове трябва да бъдат гарантирани занапред, като към тях се изгради държавно предприятие с европейски пари, каквато възможност има, което ще подсигури  месечни заплати и ще гарантира работните места на миньорите до 2038 г. Това предприятие ще се занимава с рекултивацията на терените и по този начин ще се гарантират работните места на миньорите от сектора, настоя Димитров.

Според него енергийната карта на България трябва да бъде стабилна и териториалната карта – да бъде преразгледана в посока защита на работните места в индустрията.

Димитър Манолов го подкрепи с думите: “ Плановете за териториален преход са готови, но не са справедливи“. Той призна, че в изключително кратък срок – до 30 септември т.г. – преговарящите трябва да изготвят огромна по обем работа и се надява да не бъдат допуснати грешки.

Вижте и

Според премиера Денков започналите днес преговори ще приключат с успех, въпреки че по думите му днес многократно е чул от представителите на протестиращите: „Доверие от енергийния сектор, не само към вашето, а към няколко предходни правителства, няма!“

„След изтичане на крайния срок 30 септември т.г. за изготвяне на споразумение по поставените от нас девет основни искания, започваме детайлно обсъждане и този път гаранции ще искаме не от парламента, а от всяка парламентарно представена политическа сила, за да имаме гаранции, че приетите искания в споразумението ще бъдат изпълнени към енергийния сектор, без значение чие правителство управлява“, категоричен бе Пламен Димитров.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре