Сега четете
Борислав Сарафов: Има нужда от промени в Конституцията

Борислав Сарафов: Има нужда от промени в Конституцията

Повече от ясно е, че има нужда от промяна, каза изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов на дискусията „Промените в Конституцията по отношение на съдебната власт – между възможното и необходимото“, в Централния военен клуб в София.

 

Прокуратурата ясно показва несъвършенствата си, демонстрирайки ги пред цялото общество. Висшият съдебен съвет показа, че има сили и способи да се пречисти, каза Сарафов.

 

Демонтирането и разграждането на прокуратура ще е в ущърб на съдебната система и обществото, посочи той.

 

Напоследък е модно да се обругава прокуратурата. Преди десет години имаше период, в който съдът беше виновен за всичко. Това не доведе до справедливост, коментира Борислав Сарафов.

 

Според него балансът е изместен в защита правата на обвиняемия, за сметка на правата на пострадалия.

 

Някой трябва да има право да нарежда проверки на всички прокурори, за да не злоупотребяват с права или да не изпълняват служебни задължения. Иначе ще има случаи на местен феодализъм, предупреди Сарафов.

 

Вижте и

Има опасност вместо контрол върху един главен прокурор обществото да има 28 всевластни окръжни прокурори, смята той.

 

В състава на прокурорския съвет може да попаднат хора с недобро познаване на естеството на прокурорската работа, смята Борислав Сарафов.

 

Ако главният прокурор ще е ръководител само на 80-90 човека от Върховната касационна прокуратура, няма как той да отчита дейността на цялата прокуратура, посочи още и.ф. главен прокурор.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре