Сега четете
65 000 дози от шесткомпонентната ваксина за деца получи България

65 000 дози от шесткомпонентната ваксина за деца получи България

Шесткомпонентната ваксина за деца срещу дифтерия, тетанус, коклюш, хепатит Б, полиомиелит и хемофилус инфлуенце тип Б, вече е налична в България, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването (МЗ). В склада на ведомството е доставено в пълен обем заявеното количество от 65 000 дози.

 

Регионалните здравни инспекции (РЗИ) са уведомени своевременно и ваксината вече се разпределя по области, съобразно подадената информация за необходимите количества за периода септември-октомври 2023 г., включително и за обхващане на неваксинирани през 2023 г. с първи, втори или трети прием.

 

Шесткомпонентната ваксина се прилага за задължителна имунизация при деца от двумесечна възраст след раждането. Столичната РЗИ вече е получила необходимите количества от ваксината и тя се предоставя на общопрактикуващите лекари в София. До края на седмицата ще бъде налична в останалите РЗИ.

 

Вижте и

Към момента са налични всички видове ваксини за изпълнение на Имунизационния календар на страната.

 

На 10 август от Министерството на здравеопазването съобщиха, че ваксината ще бъде доставена до 8 септември. От ведомството издадоха указания към регионалните здравни инспекции за създаване на организация за информиране на общопрактикуващите лекари. Лекарите ще трябва приоритетно да имунизират с първи прием на ваксината неваксинирани деца от двумесечна възраст с наличните количества ваксина и временно да отложат прилагането на втори или трети прием на подлежащите за ваксиниране деца. В края на юли в МЗ се получи информация от изпълнителя по договора за доставка на шесткомпонентната ваксина за невъзможност да извърши своевременно доставката на 65 000 дози поради производствени проблеми, свързани с опаковането на ваксината.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре