Сега четете
Христо Хинков: Готови сме да окажем помощ на 17 от пострадалите при експлозията в Румъния

Христо Хинков: Готови сме да окажем помощ на 17 от пострадалите при експлозията в Румъния

Готови сме да окажем помощ на 17 от пострадалите при експлозиите в Румъния. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Христо Хинков.

 

Осигурени са специалисти, апаратура и леглова база, сформирани са екипите на спешна помощ, за да осигурят транспортирането им до болниците, каза още той. По думите му пострадалите може да бъдат транспортирани с хеликоптери от румънска страна, след като бъдат стабилизирани и състоянието им позволява да пътуват до България.

 

Седем от пострадалите могат да бъдат настанени във ВМА – Варна, шестима – в „Пирогов“, и по двама – в „Свети Георги“ в Пловдив и частна болница „Медика“ в Русе. Всички пострадали са в тежко състояние, с над 50 на сто изгаряния, добави Хинков.

 

Общо 58 души пострадаха при експлозии и пожар в станция за втечнен петролен газ (пропан-бутан) в Креведия снощи, като от тях 43-ма са служители на министерството на вътрешните работи, 39 пожарникари, двама полицаи и двама жандармеристи, по данни на Инспектората за извънредни ситуации, цитирани от новинарския сайт Зиаре. Изданието уточнява, че осем души са пострадали при първата експлозия, а 50 – при втората.

 

Първоначалната заявка към нас е била да окажем помощ на осем души, но впоследствие броят се е увеличил, каза здравният министър Христо Хинков. По данни на консулството ни в Румъния няма пострадали български граждани, съобщи той.

 

Вижте и

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков каза, че по линия на бедствия и аварии в Европа е обявена публична заявка за помощ и страната ни се е включила веднага в подготовката на системата, за да може да приеме пострадали от Румъния. Той посочи, че внимателно са преценени възможностите и България с доста усилия е успяла да осигури 17 реанимационни легла в клиниките по изгаряния.

 

Пенков каза, че подобна вълна на съпричастност има и от други страни. Германия е подсигурила три легла, други страни са подсигурили по две, по едно. Ние като приятелски и гранични държави и народи направихме максималното, за да облекчим и тяхната система и да приемем повече хора, допълни заместник-министърът.

 

Пенков каза, че МВР ще организира полицейски експорт, за да може по-бързо да се придвижат ранените, когато кацнат на наши летища. Той допълни, че летището в Русе е в ремонт, но въпреки това са създадени условия за кацане на хеликоптер.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре