Сега четете
Министър Крум Зарков: Не знам престъпник ли е Путин

Министър Крум Зарков: Не знам престъпник ли е Путин

Служебният правосъден министър Крум Зарков не даде категоричен отговор дали президентът на Русия Владимир Путин е престъпник, въпреки че за него има заповед за арест от Международния наказателен съд. Това обяви самият той в предаването „Защо, господин министър“ по Би Ти Ви.

Той бе попитан директно дали Путин трябва да бъде арестуван, ако дойде в България. „Путин няма да идва в България и затова няма да бъде арестуван“, отговори уклончиво той. На повторен въпрос, уточняващ, че питането е свързано с решението на съда в Хага, той отново се измъкна с отговора, че страната ни е член на Международния наказателен съд от 92-ва година, следователно неговите заповеди са задължителни и за България. „Но Владимир Путин няма да идва в България и няма да се постави този въпрос. И ми се струва, че заигравката с тези теми, когато сме изправени пред все по-задълбочаващ се конфликт, е меко казано лековата“, подчерта той.

Журналистката от Би Ти Ви Мария Цънцарова отново зададе същия въпрос, настоявайки, че става въпрос за цивилизационен избор на коя страна застава България. „Престъпник ли е Владимир Путин ?“, потрети тя. „Вижте, Руската федерация направи агресия в Украйна“, посочи Зарков. „Престъпник ли е?“, попита тя за четвърти път. „Руската федерация агресира в Украйна и това бе признато с решение на НС още първия ден, когато това стана. Оттам нататък няма да влизам в тези, които си дерат ризата и казват: „Той е престъпник“ и тези, които казват, че не е. Владимир Путин е президент на Руската федерация и като такъв той носи отговорност за това, което Руската федерация направи, а то е да агресира в Украйна“, посочи той.

„Затова ви помолих да отговорите – престъпник ли е според Вас?“, не се даде журналистката за пети път. „Не, аз не мога да кажа дали и Вие сте престъпник, дали президентът на руската федерация е престъпник, тъй като това се решава от съд. Вие така може да ме питате за всеки !“, завърши той.

За провеждането на изборите

„Изборите бяха много трудни заради последните законови промени, а връщането на хартиената бюлетина доведе до надраскани протоколи и невалидни бюлетини“, коментира още Зарков. „Резултатите от изборите бяха признати от всички участници в тях – това е най-важното. Те бяха и много трудни заради последните законови промени. Връщането на хартията в процеса, върна надрасканите протоколи и невалидните бюлетини. А тези, които твърдяха, че това върна избирателите, не се оказаха прави“, посочи той.

 

Въпреки че 17% от протоколите бяха с грешки, а всяка пета камера не излъчваше на живо, Крум Зарков смята, че служебното правителство се е справило с провеждането на изборите. „Министерство на електронно управление бяха поставени пред една практически невъзможна задача – за 40 дни да осигурят огромен брой устройства и да обезпечат цялата технология, която седи зад това. Те направиха това, което можаха и мисля, че се справиха добре“, заяви той. По думите му и преди това е заявявал, че „видеонаблюдението не може само по себе си да отстрани порока на хартията, нито да реши ребуса на смесеното гласуване“.

 

„Видеонаблюдението беше измислено като ерзац (непълноценен заместител на нещо – бел. ред.), за да отговори на един въпрос, който въобще не биваше да бъде задаван. А именно – как се гарантира честността на вота. С пълното машинно гласуване и ваденето на протоколите от устройствата до голяма степен въпросите с броените бяха елиминирани“, каза още министърът. „Смесеното гласуване в една и съща секция – с хартия и с машина, е възможно най-лошият вариант. Това са гарантирано надраскани протоколи. 45 000 са невалидните бюлетини. И проблемът не е във видеонаблюдението – той е на друго място“, каза още той и допълни, че проблемът е в законодателството, а не в организацията на вота.

 

Крум Зарков коментира и оплакването от страна на партийните лидери, че служебната власт се е намесила в изборите срещу една или друга политическа партия. „Самият факт, че един лидер се оплаква от двама министри, които засягат проблеми, които не са им изгодни, а друг лидер – други теми, които пък на него не са му удобни, е показателно, че служебното правителство не е имало за цел да навреди или да помогне на когото и да било“, каза той.

 

 

 

Вижте и

За БСП

 

Правосъдният министър коментира и думите на Корнелия Нинова за „плана за убийството на БСП. „Питайте нея, аз не съм запознат с този план, но виждам резултатите на БСП и ако Корнелия Нинова ги интерпретира като нещо добро, това си е неин проблем. За мен те са много слаби, меко казано“, каза той. Според него политиката е конкурентна среда и е нормално да се появи партия като „Левицата“, защото е бил на лице вакуум.

 

Крум Зарков каза също така, че не е запознат с това, че правен съветник на президента Румен Радев – Силва Дюкенджиева, е наблюдавал честността на вота от името на „Левицата“. Според него няма нищо общо между дейността на правния съветник по време на вота и организирането на изборите от служебното правителство. Той не вижда и връзка между Румен Радев и създаването на „Левицата“

 

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре