Сега четете
МВнР отчита успешно провеждане на изборите в чужбина, каза министър Николай Милков

МВнР отчита успешно провеждане на изборите в чужбина, каза министър Николай Милков

Министерството на външните работи (МВнР) за пореден път отчита успешно провеждане на изборите в чужбина. Това каза министърът на външните работи Николай Милков по време на брифинг в министерството. Министър Милков съобщи, че изборите за 49-то Народно събрание са се провели в 737 секции в 61 държави по света. Министърът коментира, че изборите са протекли спокойно при добра организация и без големи струпвания. Милков благодари на българските общности зад граница и всички активисти, направили възможно провеждането на изборите. В 245 секции се е провело гласуване и с машини.

В шест секции е възникнал проблем с машините, в четири от случаите става въпрос за техническа неизправност, а в два – свършване на ролките за отпечатване. Това са проблеми извън компетентността на МВнР, отбеляза министърът.

Милков припомни, че със съдействието на МВнР са назначени над 4150 членове на Секционни избирателни комисии (СИК) зад граница. От тях 1900 са били представителите на политическите партии, 1500 членове на българските общности зад граница, 737 или по един във всяка секция са били назначените държавни служители. Били са предвидени и 1600 резервни членове. Министър Милков коментира, че това е била навременна и необходима мярка.

Искам да апелирам политическите партии да подходят отговорно и да бъдат гарант за назначаването на членове в секционни избирателни комисии, каза Милков и обясни, че неявяването на повече представители в изборните комисии може да доведе до това изборната секция да не може да заработи, което по думите му е ограничаване на изборните права на българите.

Вижте и

Министърът на външните работи съобщи, че в чужбина са гласували малко над 185 000 български граждани, като това е „известно увеличение“ на изборите спрямо предходния вот. Най-много гласоподаватели имаше в Турция, над 69 000 души, посочи Милков. След Турция най-много избиратели е имало във Великобритания, Северна Ирландия, Германия, Испания.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре