Сега четете
Столичният общински съвет за пореден път не успя да избере кмет на район „Красно село“

Столичният общински съвет за пореден път не успя да избере кмет на район „Красно село“

Столичният общински съвет (СОС) за поредно, трето заседание, не успя да избере нов кмет на район „Красно село“. Днес съветниците обсъждаха четири часа казуса, но не стигнаха до консенсус.

Изборът се наложи, след като Общинската избирателна комисия в Столичната община прекрати предсрочно пълномощията на Росина Станиславова като кмет на район „Красно село“, тъй като Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество установи конфликт на интереси. Върховният административен съд потвърди решението на комисията след съдебно обжалване на Станиславова.

СОС не прие предложенията за кмет на района, направени от БСП – за Николай Николов, и от „Демократична България“ (ДБ) –  Борис Милчев. „Лошото е, че продължават мъките на „Красно Село“, очевидно на следващата сесия пак ще се търси изход от ситуацията“, каза Николов пред журналисти. Той припомни, че на местните избори през октомври 2019 г., като кандидат за районен кмет на „Красно село“, е получил 6528 гласа, с 83 гласа по-малко от Росина Станиславова.

Общинският съветник от групата „Патриоти за София“ Карлос Контрера предложи за кмет на „Красно село“ да бъде избрана Грети Стефанова, председател на групата на ДБ в СОС, която преди години е била заместник-кмет на района. Контрера не я е уведомил за номинацията. Предложението му не беше прието. Той каза пред журналисти, че няма задължение да обсъжда абсолютно нищо с групата на ДБ. По думите му целта на предложения от него доклад е била да помогне на ДБ да поеме отговорност за района, който те са спечелили през 2019 г. Контрера каза, че Стефанова е била зам.-кмет на „Красно село“, което значи, че познава в детайли администрацията. „Не виждам по-добра кандидатура от тази в групата на ДБ“, коментира той. Той призова да се прояви разум и да се постигне обединение около някоя кандидатура, дори да не е предложената от него. Контрера заяви, че БСП и ДБ блокират избора на кмет на района.

Грети Стефанова каза пред журналисти, че би могла да се справи като кмет на „Красно село“, но ДБ имат издигната кандидатура и това е общинският съветник Борис Милчев. „Моето съгласие никой не го е вземал и не го е искал. Не може през главата ми и без решението на политическата група някой да реши да ме предлага за кмет“, каза Стефанова и допълни, че е избрана за общински съветник и има каузи и проблеми, които решава. По думите на Стефанова Росина Станиславова не е била кандидатура на ДБ, а е подкрепена като гражданска квота. Тя обаче се оказа неудачен избор, но досега нямаше механизъм, по който да я подменим, посочи Стефанова.

Общинският съветник Борислав Иванов от групата „Патриоти за София“ предложи за кмет на „Красно село“ да бъде избран зам.-председателят на СОС арх. Румен Русев, който е общински съветник от листата на партия „Атака“. Русев беше за известно време кмет на район „Младост“, след като Десислава Иванчева бе отстранена от длъжност. На тази сесия обаче кандидатурата му не беше подложена на гласуване в зала, което ще се случи най-вероятно на следващата сесия.

Вижте и

Прошко Прошков от групата на ГЕРБ-СДС каза пред журналисти, че за три години не се е случило нищо в район „Красно село“. „Една обществена поръчка за асфалтиране не се проведе, една дупка не се запълни, има проблеми“, посочи той. Според него най-добрият вариант е за кмет на „Красно село“ да бъде гласуван независим общински съветник, който не е партийно обвързан и досега е успявал да докаже, че административно се е справял. Това обаче не се прие и днес, което значи, че на следващото заседание отново ще трябва да продължим дискусията, отбеляза Прошко Прошков.

Междувременно длъжността кмет на район „Красно село“ продължава да изпълнява Николай Веселинов, зам.-кмет от екипа на Росина Станиславова, когото тя е упълномощила със заповед да управлява района до избора на нов кмет.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре