Сега четете
Китайски дронове помагат на Русия във войната в Украйна: The Wall Street Journal

Китайски дронове помагат на Русия във войната в Украйна: The Wall Street Journal

Въпреки режима на западни санкции, Русия успява да внася китайски търговски дронове, които след това използва на фронта в Украйна. Това става чрез внос от ОАЕ, а дроновете, за които има потвърждение от митнически документи, са на Da-Jiang Innovations Science&Technology (DJI). Някои дронове и части за тях са влезли в Русия през Европейския съюз. Вносът е платен от поставената под западни санкции „Сбербанк“, твърди в свой материал The Wall Street Journal.

Историята става факт, след като през септември 2022 година в Нидерландия е арестуван Дмитрий Кудрявцев заради нарушения точно по темата внос на забранени стоки в Русия. Компанията на Кудрявцев Woerd-Tech е внесла в Русия забранени съгласно западния санкционен режим стоки на стойност 270 000 долара, включително части за китайски дронове DJI.

Използването на китайските дронове от Русия всъщност е предимство и за Пекин – той може да получава ценни данни от своите продукти „на терен“ какви тактики се използват във военните действия.

Официално DJI е против войната и е спряла да доставя своите продукти на Русия. Неофициално явно изобщо не е така.

Вижте и

Новината идва в момент, когато зам.-председателят на ЕК Валдис Домбровскис предупреди, че Брюксел започва преглед кой в ЕС как спазва санционните режими срещу Русия, тъй като имало данни за търговски схеми, които изглеждат тревожни.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
1
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре