Сега четете
Новият министър на културата не откри нарушения в Народния театър

Новият министър на културата не откри нарушения в Народния театър

„Няма констатирани нарушения в Народния театър „Иван Вазов“, но има установени решения, които още не знаем дали са правилни. В момента там тече проверка на АДФИ (Агенцията за държавна финансова инспекция) и ние изчакваме тя окончателно да приключи“. Това заяви новият служебен министър на културата – диригентът Найден Тодоров, в ефира на bTV, като още веднъж подчерта, че засега нарушения в същинския смисъл на думата не са открити.

Според Тодоров това, което се случи и продължава да се случва в Народния театър, е можело да остане вътрешен проблем, защото „реално то не е проблем“. „От една страна, медиите са длъжни да информират, но, от друга страна, в една такава излязла от баланс система те подпомогнаха този казус да се превърне в нещо, което не е“, посочи министърът. „Имахме един доста артистичен протест от страна на режисьора Александър Морфов, който аз абсолютно разбирам. И от това нещо бе създадена много голяма новина“, припомни Тодоров, визирайки случая, когато главният режисьор Морфов призна, че лично е надраскал вратата на пиарката Велислава Кръстева, несъгласен с демонстрираните от нея политически обвързаности с ДПС. Министърът отбеляза, че е щастлив, че в медиите се е заговорило активно за културна институция, но по-малко щастлив е от причината, поради която се говори. И изрази надежда, че когато напрежението в академичната трупа „се слегне по един или друг начин“, медиите ще продължат да обсъждат културната проблематика.

Найден Тодоров обясни, че според него директорът на Народния Васил Василев е трябвало да реагира още в самото начало, но не го е направил, защото вероятно е очаквал казусът да се „самореши“. „Има един проблем, който не е проблем на Народния театър. Партийната политика като такава няма място в една културна институция, но в същото време, тъй като сме демокрация, всеки отделен човек има право на своите политически, религиозни, ако щете и сексуални пристрастия, доколкото не са в нарушение на закона“, коментира Тодоров, като добави, че не смята назначенията в Народния театър за партийни (за разлика от своя предшественик Велислав Минеков – б.р.). „Ако един министър се намеси драстично в политиката на културните институти, без да има нарушения, тогава говорим за нарушаване на демокрацията“, допълни той.

Тодоров подчерта, че Министерството на културата не може да бъде страна в казуса с Народния театър, но трябва да направи всичко възможно той да бъде решен. „Очевидно, че и аз ще трябва да говоря с хората. Моето желание е Народният театър да продължи да работи активно и да се случва това, което в момента се случва от артистична гледна точка“, изтъкна той творческия подем, който в последните месеци се забелязва на първата ни сцена.

Найден Тодоров изрази надежда, че ще успее да събере и омиротвори враждуващите групи в екипа, а ако не успее – ще се опита да говори с всеки от тях поотделно. На въпроса дали от Народния трябва да си тръгне някой и кой точно, защото скоро до него щяла да бъде адресирана точно такава петиция от част от екипа, Тодоров реагира: „Ако отговоря на този въпрос, вече се намесвам във вътрешната политика на Народния театър“. Той сподели още, че и на Морфов, и на оттеглилите се Явор Гърдев и Захари Карабашлиев мястото е в репертоара на театъра и се надява личните решения на последните двама да се променят.

Вижте и

Относно външните фирми, с които театърът работи, Министерство на културата разполага с информация, която той ще получи до дни, увери Тодоров.

Въпреки че изглежда не е съгласен с оценките му по повод Народния театър, новият служебен министър даде висока оценка на предшественика си проф. Велислав Минеков по отношение на работата в международен план с българските културни институти – в Скопие и новосъздадения в Тирана, засилените връзки с Франция, както и спасяването на „много от театрите, оркестрите и оперите в България“. Големи били заслугите му и по опазването на културното ни наследство, като новият принсипал ще продължи да разчита на Минеков в тази насока.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре