Сега четете
Световният икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос започна с амбицията да възстанови блясъка си

Световният икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос започна с амбицията да възстанови блясъка си

Световният икономически форум в швейцарския зимен курорт Давос започна с амбицията да възстанови блясъка си, но вече не е същият след тригодишно прикъсване заради пандемията. След размествания в графика миналата година той бе свикан компромисно през лятото, но това не помогна за престижа му.

Сега милиардерите, които обикновено се събират на този фестивал на разкоша, забелязват съществена промяна – няма ги руските олигарси, които обичаха да парадират превъзходство над западните си съперници. Русия отсъства напълно, загърбена от света на богатите и влиятелни хора.

Затова пък в Давос пристигна многобройна украинска делегация. Днес думата има първата дама Олена Зеленска, а утре ще държи реч по видеовръзка президентът Володимир Зеленски. Главната им задача е да убедят Запада да достави повече хуманитарна помощ и оръжия на страната, съобщи Франс прес, цитирана от БТА. „Точно затова съм тук“, заяви кметът на украинската столица Киев Виталий Кличко. „Украинската икономика е напълно разрушена, инфраструктурата е разрушена, мирният живот на нашия народ е разрушен. Това е „трагедия, защото Путин има безумната идея да възстанови Съветската империя. Живели сме в империята и не искаме да се връщаме в СССР. Виждаме бъдещето си в европейското семейство“, каза Виталий Кличко.

В Давос тази седмица са очаквани още много представители на украинските власти, включително кметовете на Николаев и Лвов и министрите на икономиката, културата и цифровите технологии, което прави делегацията на страната една от най-големите.

За участие в тазгодишното събитие са регистрирани 116 милиардери, което е с 40% повече, отколкото преди 10 години, предаде БГНЕС. Освен отсъстващите руснаци, тази година няма нито един от Китай, тъй като страната все още не се е съвзела от рязкото увеличение на броя на ковид-случаите и срива на фондовия пазар, които през 2022 г. заличиха 224 млрд. долара от състоянието на най-богатите хора в страната.

За запълването на празнината помага нарастването на броя на милиардерите от Персийския залив – регион с новопридобита смелост благодарение на нарастващите цени на петрола и репутацията на място на относителна стабилност в един размирен регион.

От Индия, която в предишни години неизменно присъстваше в Давос, участват 13 милиардери, включително въглищният магнат, превърнал се в диверсифициран индустриалец Гаутам Адани, чието богатство се е увеличило с 44 млрд. долара през миналата година. Понастоящем той е четвъртият най-богат човек в света според индекса на милиардерите на Блумбърг. Почти една трета от всички присъстващи филипинци претендират за 10-цифрено състояние.

Американците, както обикновено, са най-многобройната група – 33 милиардери ще присъстват, включително корпоративни титани, които пропуснаха миналогодишното събитие, отложено за май. Особено добре ще бъде представен Уолстрийт, като в списъка с гостите са JPMorgan Chase & Co. Джейми Даймън, Лари Финк от BlackRock Inc. и Стив Шварцман от Blackstone Inc..

Въпреки близостта им до швейцарския ски курорт, само 18 европейски милиардери са се регистрирали за участие . Единствените участници от засегнатата от рецесията Великобритания са индийци: Лакшми Митал от стоманодобивния гигант ArcelorMittal и неговите деца.

Вижте и

1% срещу 99%

Имаме тревожни нови констатации, които показват, че най-богатият един процент в света е придобил близо две трети от цялото ново богатство, създадено от 2020 г. насам“, каза директорът на Oxfam America за икономическо правосъдие Набил Ахмед пред радио „Гласът на Америка“.

Благотворителната организация съобщи, че новосъздаденото богатството, концентрирано в ръцете на 1% от населението, се равнява на 42 трилиона долара – почти двойно повече от това, което печелят 99 процента от населението на света.

 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре