Сега четете
Повторна матура за по-висока оценка

Повторна матура за по-висока оценка

Зрелостниците, които не харесват оценката си от матурата, да имат право да се явят на втори държавен зрелостен изпит. Това предвиждат промени в Закона за предучилищното и училищното образование, предложени от депутати от ГЕРБ, ПП, ДБ и „Български възход“.

„Законодателното предложение на омбудсмана Диана Ковачева, внесено в парламента през ноември, зрелостниците да получат втори шанс при оценка, която не ги удовлетворява на матурата – вход във вуз, бе припознато и внесено от народни представители от четири парламентарни групи“, съобщиха вчера и от службата на омбудсмана.

В момента, ако по време на държавен зрелостен изпит ученик прецени, че не е достатъчно подготвен, би могъл да се откаже от изпита, да получи оценка „Слаб 2“ и така да се яви повторно на матура на поправителната сесия. Няма обаче възможност той да се яви втори път на матура и да поправи оценката си, ако просто не се е представил достатъчно добре. Това ощетява учениците при по-нататъшното им развитие, тъй като получената оценка от ДЗИ е окончателна и определяща за кандидатстването им във висше училище, пишат в мотивите си вносителите Красимир Вълчев от ГЕРБ, Елисавета Белобрадова от ДБ, Николай Денков и Христо Симеонов от ПП и Гален Монев от „Български възход“.

За да се подобрят резултатите на зрелостниците от матурите и да се разширят възможностите им за достъп до системата на висшето образование, народните представители предлагат промяна само в един текст на закона. Тя дава право на младежите, които са получили незадоволителна оценка на матурата (различна от двойка – бел. ред.), да имат право еднократно, до края на календарната година, следваща първото полагане на държавен зрелостен изпит, да се явят на следващ насрочен ДЗИ в същото училище. Това означава, че ако дадена година зрелостниците не са доволни от оценката си, ще могат да се пробват да я поправят максимум до 1 г.

Вижте и

Това е петата промяна в училищния закон, предложена в рамките на този парламент. В момента просветната комисия вече разглежда предложението за мандатност от 5 години на училищните директори, което разбуни духовете. Директори вече коментираха, че няма как да изпълняват дългосрочни програми за развитието на училището, ако са ограничени от мандат.

Стела Стоянова, Любословие. БГ

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре