Сега четете
Кметът на ГЕРБ в Пловдив изхвърля на улицата украински бежанци

Кметът на ГЕРБ в Пловдив изхвърля на улицата украински бежанци

Кметът на Пловдив Здравко Димитров (ГЕРБ) е отправил официално предложение към Общинския съвет на града от 1 януари сградата, стопанисвана и ремонтирана от украинските бежанци, да бъде отнета и предоставена за изграждането на частна многопрофилна болница. Това съобщи издателят, активист и депутат от ДБ в 45-ото и 46-ото Народно събрание Манол Пейков във Фейсбук.

Става дума за „Втори дом“ – изоставена белодробна болница в града, която бе предоставена през пролетта на украинските бежанци, намерили у нас спасение от войната. Сградата бе възстановена от тотална разруха с помощта на самите бежанци и доброволци и в момента се стопанисва от фондация „Юкрейн съпорт енд реновейшън“ на Наталия Елис. В проекторешението на общината пише, че многопрофилната болница „Св. Каридад“ ще получи сградата и прилежащия терен за 30 г. за безвъзмездно ползване с учредено безвъзмездно право на строеж.

Преди да бъде предоставена за подслоняване на украинските бежанци през март тази година, сградата (четири етажа, 5000 кв.м) беше напълно изоставена в продължение на седем години, припомня Пейков и подкрепя твърдението си със снимки от окаяното състояние на постройката. С помощта на десетки дарители и стотици часове труд, за няколко месеца украинските бежанци и техните приятели я превръщат в място, годно за живот – ремонтират покрива и канализацията, снабдяват помещенията с нови мебели и електроуреди (легла, дивани, столове, печки, перални, сушилни и прочее), баните – с нови мивки, тоалетни и душове. Всички стаи са измазани и боядисани, а дограмата – сменена с нов стъклопакет.

Вижте и

В момента там живеят 148 души, от които 52-ма са деца. Продължават да пристигат и нови. „Втори дом“ не е предвиден за постоянно заселване на бежанци, а е място, където намират временен подслон и подкрепа. Хората обичайно остават там от три до шест седмици – докато се адаптират и си намерят работа и жилище.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре