Сега четете
При 850 лв. минимална заплата зейва дупка за 1 милиард в бюджета

При 850 лв. минимална заплата зейва дупка за 1 милиард в бюджета

Вдигането на минималната работна заплата на 850 лв. от 2023 г. при сегашните 710 лв. ще увеличи бюджетния дефицит догодина с около 1 милиард лева.

Това заяви служебният финансов министър Росица Велкова по повод гласуваните единодушно преди ден в парламента на първо четене промени в Кодекса на труда. Те предвиждат най-ниското месечно възнаграждение да стане не по-малко от 50% от средната заплата в страната в последните 12 месеца, което за догодина означава сума около 840-860 лв.

„Това ще утежни дефицита с близо до милиард като годишен разход. Трябва да видим все пака какво ще се приеме като окончателни текстове парламентът, защото сега е първо гласуване“, каза Веклова.

Вижте и

Служебният кабинет отказа да внесе нов бюджет за 2023 г. в Народното събрание, затова депутатите трябва да приемат закон, с който да удължат действието на сегашния бюджет и догодина до съставяне на редовно правителство. Това означава, че приходите и разходите трябва са запазят в сегашните рамки и всеки месец от Нова година да се харчи 1/12 част от бюджета от тази година. Песимистичният сценарий, ако не се състави правителство и се насрочат нови избори, е държавата да функционира със стария бюджет до средата на 2023 г.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре