Сега четете
Борисов: Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем

Борисов: Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем

Бойко Борисов няма намерение да се откаже от най-скандалните промени в Изборния кодекс, наложени от неговите депутати с помощта на ДПС и БСП, засягащи машинното гласуване. Това стана ясно от негово изявление след спешна среща с парламентарната му група тази сутрин.

„Ние от хартиената бюлетина няма да се откажем. Няма да се откажем и от машинното гласуване“, обяви той. Това означава да се запази абсурдната система, която искат депутатите му – с хартиени бюлетини и с измислените от тях „бюлетини от машинно гласуване“. Така най-същественото от законовите поправки, които предизвикаха тежък политически разрив и криза вчера в парламента, ще остане в същия вид.

Борисов предложи „да въведем същите машини като в Щатите, Великобритания и Австралия, а не на Мадуро“. А това е всъщност идеята на ДПС – да се изхвърлят сегашните устройства със сензорен екран и да се купят такива от друг модел, който брои хартиени бюлетини, и така да се запази ключовата роля на хартията в изборния процес. За отбелязване също е, че първата масова употреба на машини за гласуване беше на изборите през април м.г., които бяха организирани от кабинета „Борисов 3“ именно с „машините на Мадуро“.

Борисов атакува опонентите си, че провалят работата на парламента, като отказват да влязат в пленарната зала заради връщането на хартиената бюлетина. „Те си търсят повод да излязат от парламента и да отидат на избори. Апокалипсисът след тях е непоправим и Кирил и Асен (съпредседателите на ПП – бел.ред.) го знаят прекрасно това, и ДБ го знае“, заяви той. И заплашително предупреди, че България може да бъде осъдена от „Газпром“, и няма да има парламент, който да даде парите, за да се разплатим с руската компания.

Водачът на ГЕРБ препоръча на депутатите си, както и вчера, да не разпускат обществения съвет към Централната избирателна комисия (ЦИК), както и да не премахват изборния район в чужбина.

Вижте и

Лидерът на ГЕРБ се обърна към другите парламентарни групи с предложение за нови политически разговори – не само за Изборния кодекс, но и по други теми. Той прикани опонентите си да се срещнат още днес и да се разберат как ще работи парламентът.

Всичко това е част от  суматохата, настанала около промените на изборните правила, извършени по късни доби в парламентарната правна комисия онзи ден. Довечера се планира протест срещу идеите, прокарани от „хартиената коалиция“ на ГЕРБ, БСП и ДПС.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре