Сега четете
В. „Филтър“: Таен план за кабинет след изборите

В. „Филтър“: Таен план за кабинет след изборите

Въпреки че изборите на 2 октомври наближават, неяснотите, свързани с политическата ситуация у нас, се увеличават, вместо да се избистрят. Очаквано нито една партия няма да постигне резултат, който да й позволи да състави самостоятелен кабинет. Последното увеличава предположенията, че правителство няма да има. Това, от своя страна, демотивира избирателите и активността на предстоящия вот се очаква да е рекордно ниска.

Социологът Димитър Ганев от агенция „Тренд“ твърди, че ако бъде съставен кабинет, той няма да издържи цял мандат. Министрите в него едва ли ще бъдат партийни лица на фона на напрежението между първите две формации ПП и ГЕРБ, които вече „не просто се карат, но и се съдят“.

По всеобщо мнение един от центровете на кампанията ще бъде отношението към доставките от „Газпром“ и Русия. Докато разделението през 2020 и 2021 г. беше на „статукво“ и „промяна“, вече са очертани два други лагера този на евроатлантиците – ГЕРБ, ПП, ДПС, ДБ, и този с нюансирана позиция – „Възраждане“, „Български възход“, БСП. Пред българите в момента обаче има само една точка в дневния ред и тя е социалната заради повишаването на цените, инфлацията, опасенията за тежка зима и несигурността.

Социолозите посочват партия ГЕРБ като първа на изборите, а дистанцията между нея и „Продължаваме промяната“ се увеличава, тъй като формацията на Петков и Василев започва да се връща на познатите по-ниски нива на подкрепа от месец май.
Анализатори смятат, че най-важният играч, от който ще зависи дали ще има правителство след изборите, е „Възраждане“. Партията на Костадин Костадинов се очаква да получи много добър резултат и според различни проучвания може да се бори за трето или дори за второ място.

Всички социолози отбелязват, че при нея има скрит потенциал, защото част от нейните привърженици не декларират в социологическите анкети, че ще дадат гласа си за нея. Този ефект вече бе отчетен през ноември миналата година, когато „Възраждане“ имаше по-висок резултат от този, който бе регистриран в проучванията.

Ако ГЕРБ спечели изборите, трудно ще може да състави кабинет. Същото се отнася и в случай че ПП победят. Дори да се коалират с БСП и „Демократична България – нужното мнозинство от 121 депутати няма да бъде по стигнато. Второ или трето място за „Възраждане“ във всички случаи ще промени разположението на силите и ще наложи отрицателни настроения в страната- срещу НАТО, Европейския съюз, както и положителни към Русия. Това пък са нагласи, които САЩ атакуват особено яростно и с всички средства ще се опитат да не допуснат да се наложат в България. Всеизвестно е, че лидерите на „Промяната“ Кирил Петков и Асен Василев координират регулярно политиката си с американското посолство и бяха лансирани у нас от посланик Херо Мустафа. Европа също едва ли би допуснала настроенията срещу нея да се засилят и ще задейства всички свои възможности, за да парира негативизма към Брюксел.

Политически анализатори са на мнение, че ако „Възраждане“ се представи убедително на изборите, то от Америка и Европа ще бъде оказан натиск над „Продължаваме промяната“ да бъде съставен коалиционен кабинет с ГЕРБ, за да бъде изолирана формацията на Костадин Костадинов. Ако се върви по линия на евроатлантизма, в подобен кабинет биха могли да се включат дори представители на ДБ и ДПС. Любопитно е, че от Вашингтон са раздвоени за БСП. Независимо че лидерът на социалистите Корнелия Нинова също ходи на инструктажи в американското посолство, което по-скоро включва социалистите в схемата.

Така или иначе, тайният план, който се подготвя още сега на столичната улица „Козяк“, може да бъде задействан веднага след 2 октомври. За неговото осъществяване се говори императивно и то ще бъде цел номер едно на американците. Дори, ако трябва, ще жертват недиалогичните Кирил Петков и Асен Василев и ще извадят от ръкава жокер от втора линия на „Промяната“, за да не бъдат допуснати доминантни настроения във властта против евроатлантическата ориентация на България. Съвсем не е случайно, че за целта в обращение са имената на Даниел Лорер и на бившия председател на парламента Никола Минчев.

Вижте и

Подобен евентуален кабинет най-вероятно ще бъде експертен и за него. вата продължителност е трудно да се гадае. От една страна, високите сметки за парно, електроенергия и всякакви стоки ще направят зимните месеци особено тежки и ще нанесат имиджови щети на всяко управление. От друга, това ще е доста широко управление, което би му дало по-здрава основа. Рискът на плана за американците е, че след падането на подобен кабинет влиянието на „Възраждане“ може да стане още по-голямо, тъй като партията ще се затвърди като контрапункт на евроатлантическите формации.

В същото време българите са в стрес от скочилите до небето цени и се интересуват главно от социални теми. Според социолога Димитър Ганев всякакви опити за послания извън сметките и цените ще бъдат куршуми във въздуха. „Ако някой ще направи в кампанията силен финален спринт, ще е този, който намери начин да изговори проблемите на хората, убеждавайки ги, че ще намери решение на текущия и задаващия се социален проблем“, категоричен е Ганев.

Любословие по в. Филтър 14.09.2022 

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре