Сега четете
27 април – Лазаровден

27 април – Лазаровден

Православната църква отбелязва днес Лазаровден, който винаги е в предпоследната събота преди Великден. Денят се нарича още Лазарова събота, Лазарица, Лазар.

Християнският празник е кръстен на Свети Лазар. В Новия Завет Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина, когото Иисус извежда от гроба и възвръща към живот. Именно заради възкресяването на Лазар Христос бил прославен от народа като дългоочаквания Месия, Цар Израилев, като изпълнение на старозаветните пророчества. Според преданието Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон (остров Кипър). Самото име на светеца е символ на здраве и дълголетие.

 

По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които красят вратите на домовете на следващия ден – Връбница (Цветница).

 

В българската традиция Лазаровден е празник на нивите, пасищата и горите, но и празник, свързан с прехода към моминството, с любовта и задомяването. Лазарките – млади момичета отрано започват да обикалят къщите, да пеят песни и да танцуват. Счита се, че къща, която е посетена от лазарки, е щастлива и благословена.

 

Вижте и

На Лазарова събота се поставя начало на Пасхалното тържество.

 

Имен ден празнуват: Лазар, Лазо, Лачо, Лъчезар

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре