Накити на стойност 165 438 лева откриха митническите служители на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) „Капитан Андреево“ при проверка на лек автомобил с българска регистрация, влизащ от Турция, съобщиха от пресцентъра на Агенция „Митници“.

Шофьорът и петимата пътници – български граждани, са заявили, че не пренасят стоки за деклариране. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка, при която във фабрична кухина на предната пасажерската седалка са открити 24 полиетиленови плика, съдържащи изделия от жълт метал. При извършен личен преглед на водача в бельото му са установени три прозрачни плика също с изделия от жълт метал. Според направената от вещото лице експертиза откритите накити са с общо тегло 1838,20 грама.

По случая е образувано досъдебно производство от разследващ митнически инспектор под надзора на Окръжна прокуратура – Хасково.

Спрямо водача с инициали С.В. е взета мярка за неотклонение „парична гаранция“, както и забрана да напуска страната, освен с разрешение на наблюдаващия прокурор.

Само преди няколко дни бяха открити близо 3 кг златни и сребърни накити, скрити в специално изграден тайник на автобус. От началото на годината до момента митническите служители на ГКПП „Капитан Андреево“ са задържали близо 83 кг изделия от благородни метали, припомнят от Агенция „Митници“.