Чаша за кафе, изхвърлена в кошчето на летище, доведе до разплитането на прословут неразрешен случай в окръг Ланкастър, щата Пенсилвания. На 17 юни тази година 68-годишният Дейвид Синополи бе арестуван и обвинен в убийството на 19-годишната Линди Сю Бийклер, извършено през далечната 1975 г.

Тази новина е поредният пример за сайтове, посветени на генеалогията и ДНК-тестовете, които помагат за разрешаването на криминални случаи, които остават неразплетени заради липсата на доказателства.

„Този случай бе разрешен с помощта на ДНК и по-конкретно – ДНК генеалогия. Честно казано, не знам дали въобще щяхме да се справим без това“, казва Хедър Адамс, окръжен прокурор от окръг Ланкастър.

На 5 декември 1975 г. лелята и чичото на 19-годишната Бийклер я откриват мъртва в нейния апартамент с 19 прободни рани от нож, забит във врата ѝ. Още тогава следователите откриват генетични следи от убиеца. По това време обаче ДНК доказателствата все още не са достатъчно надеждни, че да се използват в криминални случаи.

През 1997 г. полицията изпраща бельото, носено от Бийклер по време на убийството, до специализирана лаборатория. Именно така се сдобива с генетичен профил на убиеца – неидентифициран мъж – както и със следи от семенна течност. По това време обаче откритото ДНК не пасва на нито един от хората в генетичната база данни.

„Истината е, че Дейвид Синополи въобще не бе попаднал в полезрението ни. Нито един от сигналите, които получихме през годините, не подсказваха, че той е потенциалният извършител“, добавя Адамс.

Години по-късно случаят остава неразрешен, но през 2019 г. генетичните доказателства са изпратени до Parabon NanoLabs, които успяват да разкрият характеристиките на извършителя, включително цвят на кожата, очите и косата. Нещо повече – става ясно, че най-вероятно човекът, на когото принадлежи това ДНК, има предци в Гасперина – град в региона Калабрия в южна Италия.

Следователите установяват, че около 2300 души с италиански предци са живели в района по времето на убийството. Благодарение на съдебни данни, вестникарски архиви и други източници става ясно, че Синополи е най-вероятният извършител. Още по-интересното е, че през 70-те той е живял в същата сграда, в която и Бийхлер.

Тази информация обаче все още не е достатъчна, за да бъде арестуван. Полицаите се нуждаят от конкретни доказателства. Ето защо те го поставят под наблюдение. Именно така се сдобиват с чаша за кафе, която изхвърля в кошчето на международното летище във Филаделфия, малко преди да се качи на своя самолет. ДНК пробата, снета от чашата, съвпада с доказателствата, намерени през 1975 г. на сцената на местопрестъплението.

„Линди Сю Бийхлер е била 19-годишна, когато е била брутално убита преди 46 години в собствения си дом“, казва Адамс. „Арестът бележи началото на криминален процес, свързан с най-стария неразрешен случай на убийство в окръг Ланкастър и ние се надяваме, че ще това ще даде известно облекчение на близките на жертвата, както и на членовете на обществото, които 46 години ня маханикакви отговори.“

През последните години са разрешени значителен брой случаи с помощта на генеоложки техники. Може би най-известният е арестът на „убиеца от Голдън стейт“ през 2018 г. Подобен тип новини повдигат редица въпроси, свързани с личните данни и етиката, но не можем да отречем, че техниката работи.

Как да учим по-ефективно според науката

Носталгията може да облекчи дори и болката.

Източник: IFLScience