Сега четете
Народното събрание обсъжда френското предложение за Северна Македония (ВИДЕО)

Народното събрание обсъжда френското предложение за Северна Македония (ВИДЕО)

Народното събрание обсъжда проекти на решения за Република Северна Македония (РСМ). Заседанието беше открито от временния председател Мирослав Иванов. Той предложи дневния ред, в който първа точка е въпросът за РС Македония. Дневният ред беше одобрен от 210 народни представители.

„Възраждане“ предложи точка 1 от дневния ред да отпадне, защото няма промяна в политическата обстановка в РС Македония. Това заяви депутатът от „Възраждане“ и заместник-председател на Комисията по външна политика Ангел Георгиев, предаде БГНЕС.

„РСМ не се е реформирала. В настоящия си вид този парламент морално е фалирал и не може да вземе решения по такива фундаментални въпроси за десетилетия напред“, каза Георгиев. Според него не е държавнически предложения внесени в 12 без 10 секунди да бъдат обсъждани с такава лекота.
„Не може нещо толкова важно да бъде разглеждано за половин час, да бъде входирано вчера и да се гласува днес“, каза още Георгиев.

Неговото предложение беше отхвърлено с гласовете на 188 депутати. То бе подкрепено от едва 12 народни представители.

Вчера на заседание на комисията по външна политика народните представители одобриха проекта на решение, внесен от председателя на ПГ „Демократична България“ Христо Иванов. В него се предвижда прецизиране на текста на проекта на Заключенията на Съвета, така че да гарантира вписването на българите в конституцията на РСМ в разпоредбите, в които са споменати други народи, на равна основа с тях.
Преди това депутатите от комисията изслушаха министърът на външните работа в оставка Теодора Генчовска. В ресорната комисия постъпиха още два проекта на решения за РСМ от депутатите на ДПС и друго, внесено от ПГ ГЕРБ-СДС.

Проектът на ДПС бе внесен след гласуването на вота на недоверие към правителството на Кирил Петков. В него се посочва, че Народното събрание одобрява предложения от френското председателство проект на Преговорна рамка за членство в ЕС на Република Северна Македония (РСМ) и Албания и задължава Министерския съвет незабавно да предприеме всички необходими действия в изпълнение на решението на парламента. Предложението на ГЕРБ-СДС предвижда предприемане на действия от Министерския съвет за одобрение на проекта на Преговорната рамка и проекта на Заключение на Съвета на ЕС за европейската интеграция на РСМ.

Вижте и

На интернет страницата на парламента е публикуван и проект на програма за редовен парламентарен контрол. На въпроси и питания на народни представители ще отговарят петима министри в оставка – Теодора Генчовска, Асена Сербезова, Атанас Атанасов, Иван Иванов и Бойко Рашков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре