Асен Василев: България има най-евтиния бензин на колонка в ЕС

Всичко трябва да бъде пресметнато конкретно и да се излезе с антикризисен пакет, който не е на парче и точно там, където в момента очакваме най-много инфлационен натиск. В енергийната сфера до голяма степен беше овладян. България има най-евтиния бензин на колонка, имаме също така цена на електроенергията, която е същата като 1 юли миналата година – това никъде в ЕС го няма. Това заяви вицепремиерът и финансов министър Асен Василев пред журналисти.

Цените на газа за битовите потребители имаше доста големи компенсации, за небитовите потребители на ток също. Най-големият инфлационен натиск идва по хранителната верига и продоволствието и там трябва да се насочат мерките. В по-дългосрочна перспектива по-голям инфлационен натиск ще дойде по линията на металите, прогнозира финансовият министър.

Вицепремиерът уточни, че кабинетът няма да иска промяна на плоския данък у нас и увери, че въпреки инфлацията, няма амбицията да се променя бюджетното салдо, поне на този етап.

По думите му, трябват още 1-2 седмици, за да може да се изготви подобен пакет, но някои неща трябва да се съобразят с общоевропейски регулации, като например акцизите на горивата – България е на минимално определения праг.

Вижте и

„Фискалният резерв до вчера беше на 8,2 милиарда, така че пари има. Имаше временен спад, когато изплатихме 2 милиарда и 700 млн. външна емисия дълг, който изплатихме. След това данъчните постъпления го напълниха“, заяви Василев и подчерта, че критиките са напълно неоснователни.

Василев коментира и коалиционния съвет  в понеделник и посочи, че разговорът е протекъл нормално.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре