Сега четете
Петер Пелегрини е новият президент на Словакия

Петер Пелегрини е новият президент на Словакия

Петер Пелегрини, председател на словашкия парламент и лидер на партия „Глас“, която е част от управляващата коалиция, спечели проведения в събота балотаж на президентските избори в страната с 53,85% от гласовете, предадоха световните агенции.

Опонентът му – прозападният дипломат Иван Корчок, получи 46,87% от гласовете при избирателна активност 61,1%. Прогнозите на анализаторите за победа на Корчок или поне по-малка разлика между двамата претенденти, не се сбъднаха.

„Честно казано, разочарован съм. Страхът реши изборите. Но аз съм спортист, така че мога да уважавам дори този резултат. Искам да поздравя победителя“, заяви Коркок, който водеше пред Пелегрини на първи тур. „Искам да изразя убеждението си, че Петер Пелегрини ще бъде независим и ще действа според собствените си убеждения и без заповеди от правителството“, добави той.

Антиевропейският и проруски настроен Стефан Харабин, който на 23 март остана трети с 12% от гласовете, не подкрепи официално нито един от кандидатите преди втория тур.

Петер Пелегрини е лидер на партия Глас (Hlas-SD), коалиционен партньор на управляващата „Смер“ и досегашен председател на парламента. „Това е огромно удовлетворение“, каза той в Братислава в изборната нощ, обещавайки „да гарантира, че Словакия ще остане на страната на мира, а не на страната на войната“. Пелегрини благодари на коалиционните си партньори след победата си.

Анализаторът Томаш Козиак каза пред АФП, че от днес „Словакия може да тръгне по „пътя на Орбан“, визирайки приятелски настроения към Кремъл унгарски премиер Виктор Орбан.

Нахлуването на Русия в съседна Украйна се превърна в ключов въпрос в предизборната кампания в 5,4-милионната държава-членка на ЕС и НАТО, особено след като премиерът Роберт Фицо, съюзник на Пелегрини, постави под въпрос суверенитета на Киев и призова за мир с Москва.

Пелегрини обясни преди втория тур, че държавата е „разделена между тези, които подкрепят продължаването на войната (между Русия и Украйна) на всяка цена, и тези, които настояват за започване на мирни преговори“. „Аз принадлежа към вторите“, каза политикът, известен като „Пеле“ сред приятелите си.

Вижте и

Получил финансово образование, той се присъединява към партия „Смер-СД“ на Фицо и участва в предишните правителства на своя съюзник. Пелегрини беше министър-председател от 2018 г. до 2020 г., след като Фицо беше свален след убийствата на журналиста Ян Куциак и годеницата му. Двойното убийство предизвика огромни митинги, които принудиха Фицо да подаде оставка, тъй като Куциак работеше по връзките между италианската мафия и Смер-СД.

През 2020 г. Пелегрини основа собствената си партия Hlas-SD. Лявата партия зае трето място на парламентарните избори миналата година и се присъедини към правителствената коалиция със Смер-СД и малката крайнодясна формация SNS. Когато дойде на власт през октомври м.г., коалицията прекрати военната помощ за Украйна.

Пелегрини ще замени напускащия президент Зузана Чапутова, която е твърдо проукраинска като Корчок. Президентът на Словакия има властта да ратифицира международни договори, да налага вето на закони, приети от парламента, както и да назначава висши съдии. Държавният глава е главнокомандващ на въоръжените сили.

Петер Пелегрини ще положи клетва на 15 юни.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре