Сега четете
Бойко Рашков: Има бум на фалшиви новини

Бойко Рашков: Има бум на фалшиви новини

Сред справките са такива относно разпространение на материали с пропагандно съдържание

От началото на събитията в Украйна се наблюдава активизиране на дезинформацията. Това отговаря министърът на вътрешните работи Бойко Рашков на запитване от депутата Димитър Ташев.

Въпросът на народния представител е свързан с мерки срещу разпространяване на фалшивите новини.

„С цел ефективно противодействие на киберпрестъпността, в това число нелегално съдържание в Интернет, в ГДБОП е създадена строга организация за ежедневен онлайн мониторинг за разпространение на фалшиви новини, целящи дезинформация и всяване на смут, страх и паника сред гражданското общество, публикации в социалните мрежи, съдържащи призиви и подбуди за нарушаване на обществения ред и подстрекаване към деструктивни и протестни действия, целящи дестабилизация в по-широк план и други“, казва Рашков.

„От началото на събитията в Украйна се наблюдава активизиране на дезинформацията със засилена пропаганда в социалните мрежи и тиражиране на фалшиви новини. Служители на отдел „Киберпрестъпност“ към ГДБОП извършват специален ежедневен мониторинг и предоставят справки“, отговаря министърът.

Вижте и

Сред справките са такива относно разпространение на материали с пропагандно съдържание, групи и страници в социалните мрежи, новинарски сайтове и форуми, функционирането на официалните сайтове на законодателната, изпълнителната и съдебната власт.

„Към настоящия момент ГДБОП не разполага с информация за служители на МВР, които използват социалните мрежи като публична трибуна, чрез която да разпространяват политически пристрастия към и против определени партии, политически позиции и фалшиви новини по различни теми, включително и такива свързани със сигурността на страната“, отговаря министър Рашков.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре