Сега четете
Украинският президент Володимир Зеленски: Не всички приемат борбата за свобода като цел №1 за Европа

Украинският президент Володимир Зеленски: Не всички приемат борбата за свобода като цел №1 за Европа

Украинският президент Володимир Зеленски изрази огорчението си от липсата на решителност сред европейските страни да отстояват свободата срещу агресора Русия. Той излезе с обръщение след срещата на НАТО, която се проведе в петък, пише News24sofia.eu ката се ползва на на видео обръщение на президента на Украйна.

Ние издържахме девет дни тъмнина, девет дни зло. Това е три пъти повече, отколкото тъмнината и злото очакваха. Стратегически всичко е ясно: украинците са единни от Ужгород до Харков, от Киев до Херсон. Украинците гонят врага край Киев, бият за Ахтирка, наказват за Гостомел, ще отмъстят за Херсон, нашия Херсон, украинския Херсон, който днес се опитаха да унижат. Но не стана.“ – заяви украинският президент, цитиран от Би Би Си.

Окупаторите мислеха, че могат да спрат на украинците телевизията, за изключат връзката ни, да ни вземат хранителните продукти, да ни спрат тока. Те мислеха, че това ще принуди украинците да им се подчинят. Но дори да ни лишите от кислород, ще поемем въздух с пълни гърди, за да кажем: вън от земята ни!“ – посочи Зеленски.

Днес се състоя среща на НАТО. Слаба среща. Объркана среща. Среща, от която се вижда, че не всички приемат борбата за свобода като цел номер едно за Европа. Всички разузнавателни служби на страните от НАТО прекрасно знаят плановете на врага. Те потвърдиха, че Русия иска да продължи настъплението. От девет дни виждаме жестока война, разрушават градовете ни, обстрелват хората ни, децата ни, жилищни квартали, църкви, училища, унищожават всичко, което осигурява нормален живот, човешки живот, и искат да продължат с това.“ – подчерта той.

Знаейки, че нови удари и жертви са неизбежни, НАТО съзнателно взе решение да не затваря небето над Украйна. Ние смятаме, че страните от НАТО сами създадоха наратива, че затварянето на небето над Украйна ще провокира директна агресия на Русия срещу НАТО. Това е автохипноза на тези, които са слаби, не са вътрешно уверени, макар че разполагат с оръжие в пъти по-силно от нашето. Трябваше да мислите за хората, за човечността. А за какво мислехте на това заседание? Всички хора, които ще загинат от този ден нататък, ще загинат и заради вас. Заради вашата слабост и разединеност.“ – констатира украинският президент.

Той напомни, че получената до момента помощ за Украйна чрез системата за доставки на НАТО е 50 тона дизелово гориво.

Вижте и

Явно за да можем да изгорим Будапещенския меморандум (документ от 1994 г., с който САЩ, Русия и Великобритания гарантират териториалната цялост на Украйна срещу отказа й от ядрено оръжие – б.р.) . За да гори по-добре. Но той за нас вече изгоря в огъня на руските войски. Такъв НАТО ли искахме? Такъв Алианс ли строихте? Днес ръководството на Алианса даде зелена светлина за по-нататъшни бомбардировки срещу украинските градове и села с отказа си да създаде зона без полети. Можехте да затворите небето. Но… Не зная кого можете да защитите и способни ли сте да защитите страните си – страните от Алианса. От нас няма да можете да се откупите с литри гориво за литър наша кръв, пролята за нашата обща Европа, за нашата обща свобода, за нашето общо бъдеще.“ – каза още с огорчение Зеленски.

Същевременно той изказа своята благодарност на държавите от НАТО, които са приятели на Украйна и оказват на страната му съществена помощ:

Там има много страни, които са наши приятели, наши партньори – мнозинството са мощни партньори. Тези, които помагат на нашата страна, независимо то всичко. От първия ден на инвазията. И съм убеден – до победата. И затова не се чувстваме сами. Продължаваме да се борим. Ние ще защитим нашата страна. Ще освободим нашата земя. Благодарение на нашите герои.“

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре