Сега четете
ПРОВЕРКА НА ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ: До 800 евро на месец за двустаен в София

ПРОВЕРКА НА ЛЮБОСЛОВИЕ.БГ: До 800 евро на месец за двустаен в София

Репортер по темата: Тодор Стефанов, Любословие.БГ

Има съществено раздвижване на пазара на наеми, казват пред „Любословие“.БГ брокери на имоти.

Сключените договори за наем на жилища в София през последните месеци са с около 30% повече спрямо същия период година по-рано. А размерът на наемите в повечето квартали се е върнал на нивото от преди пандемията, показва проста справка на „Любословие“.БГ.

Наемателите са предимно млади хора, които са напуснали градовете в началото на ситуацията с коронавируса, но сега се завръщат в търсене на по-добра социална среда или заради изискванията на работата им. Жилище под наем търсят и хора, които са продали стария си дом и изчакват, докато бъде завършен апартаментът им ново строителство.

Търсят основно двустайни апартаменти, но има голям интерес и към тристайните. В централните градски части на София наемите на двустайните жилища са по-високи от тези на тристайните в по-отдалечени квартали. В централните, южните и източните райони на столицата наемите на двустайните апартаменти са в широки граници – от 250 евро до около 800 евро на месец. Тристайните жилища в тези райони се предлагат на нива от 300-350 евро до над 1100-1200 евро. Конкрeтният наем зависи от обзавеждането на жилището, в каква сграда се намира, има ли асансьор, паркоместа, както и дали апартаментът е близо до парк, спирка на градския транспорт, училище или детска градина. Не само при наемането на имоти, но и при покупките, пазарът е много активен. Сделките без отстъпка в цената продължават да увеличават дела си, показват данни на компания за недвижими имоти.

Тези сделки вече имат дял от 64%, при около 45% година по-рано. Ако има отстъпки в цената, те са минимални. 17% от сделките са сключени с коментар в рамките на до 5000 евро.

До реалната покупка на имот се стига много бързо, казват брокери. Над половината от сделките се изповядват до един месец след старта на търсенето на имот. “Клиентите се запознават с детайлите на пазара бързо и не бавят излишно решенията си. Те се тревожат от растящата инфлация и предпочитат да се застраховат”, казват пред „Любословие“.БГ брокери на имоти.

Купуват имоти като инвестиция

Нараства покупателната способност

За някои сектори пандемията подейства много негативно, но други процъфтяха. Така например търсенето на жилищни имоти се увеличи, а с него и цените на апартаментите нараснаха. Пo вcичкo личи, чe cкopo нямa дa ce нaблюдaвa oбpaтнa тeндeнция. Дopи нaпpoтив, нoв тлacък нa цeнитe щe дaде пocкъпвaнeтo нa cтpoитeлнитe мaтepиaли, cмятaт от консултантска компания на пазара на имоти.

Продължава тенденцията за покупка на имоти с цел инвестиция. Предвид ситуацията с влоговете в банките и ниската доходност от тях, все повече хора ще инвестират в жилища, посочват консултантите. Високите цени са продиктувани и от по-голямата покупателна способност на населението в последно време. Ниските лихви по ипотечните кредити са допълнителен стимул за купувачите – за тези, които искат да живеят в по-голям дом или да сменят градската среда с по-зелено пространство.

В чужбина пазарът на жилища е много активен, защото инвеститори влагат средства в цели сгради с цел отдаването им под наем и създават нов инвестиционен продукт. В България това все още не е ясна тенденция, но вече виждаме инвеститори, които са готови да инвестират в големи жилищни проекти с цел дългосрочно отдаване на имотите под наем”, отбеляза Михаела Лашова, управляващ партньор на консултантската компания.

Вижте и

Пазарът на бизнес имоти в Европа и в България е изправен пред редица предизвикателства – търговските площи, с изключение на ритейл парковете, се възстановяват бавно от пандемията. Hoвo cтpoитeлcтвo нa тъpгoвcки cгpaди липcвa. В същото време жилищният пазар, наред с пазара на логистични имоти, остава активен. Като строителството на жилища и броят на сключените сделки нарастват.

Наемите осигуряват 8-9% доходност от вложението

Малките са предпочитани

Все повече хора инвестират спестяванията си в имоти. Основната причина за това са ниските лихви по банковите депозити и високата инфлация. Същевременно доходността от отдаване на имоти под наем в големите градове е около 8-9%, разказаха брокери.

Инвеститорите в имоти трябва да познават добре пазара на наеми и да са наясно какво се търси, кои типове имоти биха отдали по-лесно и срещу по-висок наем. Не всеки имот е лесен и подходящ за отдаване. По-малките и добре разпределени апартаменти намират по-лесно наематели.

Добре е хората, търсещи имот за инвестиция, да се насочат към ново строителство, защото е по-рентабилно, казват брокери. Имотите в новопостроени сгради могат да се отдават по-лесно и да генерират по-голям приход спрямо жилищата в стари сгради, които обикновено са на по-високи продажни цени. Освен покупката на имота инвеститорите трябва да имат предвид и колко пари ще дадат за обзавеждане, което на пазара на наеми има съществено значение за цената.

Апартаментите в идеалния център на София, в района на Докторския паметник, както и близо до райони с много офис сгради са с най-висок наем. Хората, които търсят имот под наем в тези райони, най-часто работят в престижни компании и имат високи доходи. Те са готови да плащат по-висок наем, но търсят определен стандарт на живот и искат добро обзавеждане. В крайните столични квартали наемите са доста по-ниски, а съответно и претенциите на наемателите по отношение на мебелите и домакинската техника са по-скромни.

Каква е вашата реакция?
Много ми хареса
0
Не ми хареса
0
Не съм сигурен
0
Развълнувах се
0
Вижте коментарите (0)

Напиши коментар

Вашият мейл адрес няма да бъде публикуван.


© 2022 Всички права запазени!
Изработка на сайт от MySuper.Site

Нагоре